Ministerul Educației a lansat, recent, în dezbatere publică trei propuneri de modificare ale planului-cadru, pentru învățământul gimnazial. Una dintre propuneri prevede ca elevii de la clasa a V-a sa aiba o oră în minus de limba și literatura română; alta elimina de tot limba latină din școala generală, iar cultura civică se elimina, de asemenea, de tot. În locul lor vor apărea materii noi: educație pentru drepturile copilului, tehnologia informației și a comunicațiilor sau educație pentru sănătate.

mai-putine-ore-de-limba-romana

   Experții care se ocupă de evaluarea calității în Educație, citați de Digi24.ro, susțin că măsurile anunțate de reprezentanții Ministerului nu vor aduce niciun beneficiu.

   „După părerea mea, aceste modificări sunt trei noi variante ale vechiului plan cadru”, a declarat profesorul Șerban Iosifescu, președinte ARACIP România.

   Specialiștii de la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), instituție care funcționează în cadrul Ministerului Educației, spun că nu avem cum să asistăm la transformări spectaculoase atât timp cât materiile, indiferent de numele lor, vor fi predate ca și până acum.

   „Soluția ar fi să nu mai predăm chimie, biologie și să predăm științe”, a subliniat președintele ARACIP.

   Profesori titulari și bine pregătiți, o programă care să țină cont în primul rând de cerințele elevilor și materiale didactice moderne – sunt trei dintre soluțiile care odată adoptate vor face ca țara noastră să nu mai fie codașa Europei, la capitolul educație.

Vrei sa comentezi?