Elevii din România, au obținut rezultate slabe la testele PISA din 2018.

PISA este o evaluarea internaţională care măsoară cât de bine sunt pregătiţi elevii de 15 ani să facă faţă provocărilor vieţii educaţionale.

Scorul obținut în 2018 este în scădere față de ultimele două testări la care România a participat (2012 și 2015) la toate cele trei domenii testate: citire, matematică și științe.

Raportul PISA arată că 59% dintre elevii români pot înțelege un text de mărime medie și doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la științe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanță. Raportul PISA clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.

Ministrul Educației, Monica Anisie, spune însă că ”nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare”. Și asta pentru că ”accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”, a declarat Anisie la Digi 24.

Șefa de la învățământ a adăugat că elevii ale căror cunoştinţe au fost verificate prin aceste teste PISA sunt cei care au învăţat după programele vechi, nu cei care învaţă după noile programe, aprobate în 2016.

Pe de altă parte, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, susține că, dacă profesorii ar da aceleași teste PISA ca elevii, rezultatele ar putea fi surprinzătoare și propune o evaluare a tuturor cadrelor didactice.

„Așa cum știți, eu sunt mai orientat pe soluții, nu povești. Așa că propun să fie date aceleași teste PISA profesorilor. Veți avea o mare surpriză. Ar trebui evaluați toți profesorii: celor sub nivel să li se livreze o formare adaptată timp de un an pentru a ajunge la nivel, iar dacă nu reușesc nici atunci… asta e. În loc de miliarde date oengeurilor de apartament mai bine am face un moment zero al reselecției profesorilor… Imbecilizarea adusă de pesedizare a cotropit de multă vreme universitățile iar acum a ajuns la clasă și schimonosește mințile copiilor noștri”, a scris fostul ministru pe Facebook.

Tot pe Facebook și-a dat cu părerea și fostul consilier prezidențial, Adriana Săftoiu. Aceasta a scris în postare că „nu elevii sunt vinovați că nu știu să citească eticheta de pe pachetul de biscuiți”.

Testele PISA se organizează în țări din toată lumea și sunt realizate după modele de exerciții interdisciplinare.

Vrei sa comentezi?