curs-prim-ajutor

   Disciplina “Noțiuni de prim-ajutor” ar putea deveni obligatorie în învățământul preuniversitar și universitar, în baza unei propuneri legislative de modificare a Legii educației, care se află în consultare publică la Camera Deputaților până pe 30 decembrie.

“În toate nivelurile sistemului național de învățământ, preuniversitar și universitar, cu excepția celui prevăzut la art 23. alin 1.lit a, se include disciplina Noțiuni de prim ajutor ca disciplină obligatorie de studiu.

   Planul și programa națională precum și condițiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina Noțiuni de prim ajutor se aprobă prin ordin comun al Ministerului Educației Naționale și al Ministerului Sănătații“, se arată în propunerea semnata de 37 de parlamentari PSD.

   De asemenea, inițiativa mai prevede că “educația fizică și sportul, precum și orele de Noțiuni de prim ajutor în învățământul preuniversitar sunt cuprinse în trunchiul comun al planurilor de învățământ”.

   Inițiativa a fost depusă la 25 noiembrie la Biroul Permanent al Camerei Deputaților și se află în consultare publică până la data de 30 decembrie 2015. Inițiatorii își motivează acest demers prin necesitatea ca fiecare individ să știe să acționeze atunci când se află în fața unei urgențe medicale sau să cunoască modalitățile de a evita sau reacționa în fața unui pericol cu potențial vital.

   “Actuala pregătire necorespunzătoare a populației privind acodarea primului ajutor e cauzată în primul rând de slaba eficiență a actualelor programe. De cele mai multe ori avem de-a face cu o abordare superficială și sumară în cadrul orelor de dirigenție, biologie sau educație fizică sau cu predarea sporadică de către diverse organizații sau persoane (…) Scopul legii este de a corecta aceste deficiențe și de a introduce noțiunile de prim-ajutor ca disciplină obligatorie de studiu”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Vrei sa comentezi?