Vianu_3D_ECDL

   O altă grupă de liceeni din București sunt absolvenții cursului de 3D Printing inițiat de ECDL ROMANIA, cu sprijinul ENEVO Group. Astăzi, i-am felicitat pe elevii de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, împreună cu Ministerul Educației, care susține demersul de învățare a noilor tehnologii, chiar în cadrul școlii.  Accesul la educație digitală în mod formal și structurat poate să asigure dobândirea competențelor IT de către tineri, o condiție obligatorie pentru exploatarea tuturor oportunităților digitale de astăzi.

   13 elevi de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din capitală au participat la un training dedicat tehnicilor de modelare și imprimare 3D prin proiectul Liceenii învață 3D Printing, inițiat de ECDL ROMANIA cu sprijinul ENEVO Group. Proiectul debutase la începutul anului cu o grupă pilot la un colegiu cu profil tehnic. Și în această etapă, timp de o lună, liceenii de la Vianu, profil teoretic, s-au întâlnit cu specialiștii ENEVO, având posibilitatea să aplice efectiv teoria, reușind să imprime 3D propriile obiecte concepute.

   Vineri, 12 iunie, am marcat finalizarea cursului la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu alături de Ministerul Educației, reprezentat de dna. Nușa Dumitriu-Lupan, Inspector General, care a declarat că ”există toate premisele ca acest proiect să se continue. Un proiect, dacă se limitează numai la o zonă, cum ar fi capitala, nu își dovedește eficiența. În toată țara există elevi pasionați, capabili să utilizeze tehnologia și trebuie să ne preocupe egalitatea de șanse. La eveniment s-a discutat despre o posibilă introducere în curriculumul școlar Tehnologia Informației a unor teme care vizează imprimarea 3D sau crearea unui modul opțional pentru anumite profiluri și specializări din liceu și școli profesionale.

   Alături de absolvenți și alți elevi și profesori interesați, am asistat la o sesiune de demostrații 3D printing, reacțiile fiind entuziaste:”Din moment ce noi am reușit într-o lună să facem asemenea produse finite, gândiți-vă ce am putea să facem dacă am studia așa ceva la liceu.” – Sorina, absolventă curs.

   “Îmi doresc ca elevii participanți la curs, pe viitor, să explice altor elevi din școală cum anume funcționează o imprimantă 3D și ne dorim să avem o astfel de imprimantă în școală.” – Corina Vinț, Director Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu.

   Reprezentanții ECDL și-au exprimat astăzi interesul de a dezvolta modulul de imprimare 3D, promovând introducerea acestuia în școli ca opțional, pe măsură ce tehnologia inovativă ajunge tot mai aproape de utilizatori.

   În calitate de autoritate de certificare a competențelor digitale în România, ECDL ROMANIA se implică activ în ghidarea tinerilor spre accesul la competențe digitale reale și oferă instrumentele utile pentru provocările ce decurg din transformările tehnologice. În acest context, susținerea proiectului Liceenii învață 3D Printing este un demers firesc. Dovezile arată că expunerea la tehnologie nu poate fi echivalentă cu abilitatea de a o folosi. Dacă tinerii nu au acces la educație digitală în mod formal și structurat, s-ar putea ca niciodată să nu se deblocheze pe deplin potențialul tehnologiei digitale pentru ei ca și cursanți, angajați, antreprenori sau cetățeni.

Vrei sa comentezi?