erasmus

În perioada studenției, cu toții căutăm să descoperim oportunitățile ce ni se oferă de către Universitatea la care studiem. Programul  „Erasmus” este unul dintre acestea.

Cât este de important studiul în afară vom afla direct de la cei care au această experiență prin programul „Erasmus”.

Studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, Andela Bara a avut șansa de a studia la „Université Lumière Lyon « . Când am întrebat-o ce a însemnat această experiență pentru ea și dacă a ajutat-o, după aceea în viața reală, mi-a mărturisit că : « A fost o experiență super pe care o recomand tuturor! Erasmus este, dincolo de orice, o călătorie multiculturală și menită să lege prietenii! Te ajută, clar, au alt sistem de încasate, pun accent mare pe practică, ieși din școală pregătit pentru un job. M-a ajutat ca și dezvoltare personală ; în ceea ce privește limba, m-am descurcat singură…»

O altă studentă la Universitatea « Alexandru Ioan Cuza » din Iași mi-a povestit și ea cum studiul în străinătate a luminat-o prin experiența practică, pe care se pune foarte mult accent : « eu am fost și cu erasmus studies (5 luni) și cu erasmus placement (internship de 3 luni) în Portugalia. Profesional vorbind, a fost o experiență extraordinară prin simplul fapt că am putut pune în aplicare ce învățasem,evident, cu nuanțări și cu multe experimente mai mult sau mai puțin reușite , pentru că nu întotdeauna lumea imaginată în amfiteatru are aceleași dimensiuni ca cea din afara lui. Un exemplu ar fi primul film de scurt-metraj pe care l-am regizat și editat, un eșec total, întrucât mă străduisem să respect prea mult toate indicațiile teoretice, fără a fi prea atentă la ceea ce se întâmplă acolo, pe platoul de filmare, unde eu utilizam pentru prima dată un echipament profesionist. În mintea mea se derula totul fără cusur, eram atentă la fiecare cuvânt scris în scenariu, dar uitasem să mă asigur că obiectivul camerei e corect poziționat, astfel încât filmarea părea puțin supra-realistă, încadrată într-un dreptunghi negru,oblic…și ca o ironie, titlul filmului era “Iluzii”. În plan personal a fost o deschidere de orizont și o schimbare de perspectivă, foarte utilă pentru a mă cunoaște și a mă împrieteni mai bine cu mine și, de asemenea, un spațiu deschis unor întâlniri cu oameni minunați,care m-au inspirat mult în ceea ce am făcut după această experiență ».

de Alexandra Mocanu, mocanualexandra@yahoo.com

Vrei sa comentezi?