Absolvenţii clasei a VIII-a au susţinut, marţi, proba scrisă la Limba şi literatura română, în cadrul examenului de Evaluare Naţională 2019.

La subiectul I, elevii au lucrat pe un text de Horia Lovinescu, „Ultima cursă”. În baza acestuia, elevii au avut de redactat o compunere, de minimum 150 de cuvinte, prin care să argumenteze apartenenţa textului la genul dramatic.

La al doilea punct, elevii au primit un fragment din „A fost o dată un scriitor foarte încăpățânat”, de Adina Nelega. Una dintre cerințe a fost menționarea modului și timpului unor verbe, a funcției sintactice a unor cuvinte, transcrierea unei propoziții principale și a unei subordonate și construirea unei fraze cu două propoziții – o subordonată completivă directă introdusă prin conjuncția „dacă”.

Totodată, elevii au avut de realizat o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură.

Între timp, Ministerul Educației a publicat subiectele și baremele pe site-ul subiecte.edu.ro.

Evaluarea Națională continuă joi, 20 iunie, cu proba la Matematică. Probele sunt monitorizate audio-video. Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică.

Rezultatele vor fi afișate marți, 25 iunie, până la ora 12:00. În aceeași zi, între orele 14:00-20:00, elevii nemulțumiți de rezultate pot depune contestații. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 29 iunie. Media obținută de elevi la Evaluare are o pondere de 80% în calculul mediei finale cu care elevii vor fi admiși la liceu.

Vrei sa comentezi?