admitere_liceu

   Ministrul Educației, Adrian Curaj, a declarat că nu exclude să reintroducă proba examenului pentru admiterea în liceu. Acesta a afirmat însă că nu e sigur dacă va putea duce la final astfel de reforme în mandatul pe care îl mai are la minister.

   Prezent marți la conferința „Învățământul profesional dual – drumul de la idei la practică”, ministrul a răspuns astfel unei întrebări despre admiterea în liceu: „Aș vrea să cred că în viitorul apropiat vor apărea transformări majore în modul în care școlile își vor alege copiii și copiii vor avea înțelegerea asupra posibilităților lor de a alege. (…) Aș lua în calcul (varianta unui examen de admitere la intrarea în liceu – n.r. ), numai că nu știu dacă pot să duc un astfel de lucru la bun sfârșit în mandatul meu scurt și prefer să spun că ar trebui, dar, din păcate, nu pot să am aceeași abordare cu cea pe care o am acum, pragmatică, referitor la învățământul profesional dual”, potricit dcnews.ro.

   „Am fost cu toții nemulțumiți și suntem nemulțumiți: la liceu se intră și cu media 2, 3…. Nu se poate. Cred că nu am fost suficient de expliciți. Tinerilor trebuie să li se acorde șanse mai multe și oportunități mai multe. Consilierea profesională, din păcate, este departe de ce ar trebui să fie și aici avem interesul și determinarea să investim foarte mult în consiliere profesională, astfel încât tinerii noștri, la terminarea clasei a opta, să fie mai bine dirijați: pe o cale care ține de liceu – care ne așteptăm să se încheie cu Bacalaureatul și vedem unde suntem – sau o cale care e legată de valorificarea potențialului în zona profesională, punând accent pe faptul că mă pot mișca dintr-o parte în alta, astfel încât nu este blocat niciun tânăr în a-și realiza întreg potențialul, inclusiv de a ajunge profesor universitar, dacă la momentul zero a ales să meargă pe cale profesională, dar e puternic, determinat și știe ce vrea”, a mai subliniat Adrian Curaj în cadrul dezbaterilor de la conferință

   În acest moment, admiterea la liceu se face pe bază de repartizare computerizată în funcție de medie de admitere. Aceasta se calculează ca o medie ponderată între media generală la evaluarea națională și medie generală de absolvire a claselor de gimnaziu.

Vrei sa comentezi?