SD (9)_photo credits Dragos Asaftei

   Marți, 15 septembrie 2015, Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), cu sprijinul Administrației Prezidențiale, au organizat, la Palatul Cotroceni, conferința „SMART Diaspora 2020+: Cum valorificăm potențialul strategic al diasporei românești”.

   Conferința a debutat cu intonarea Imnului României în prezența invitaților de onoare și a vorbitorilor principali: Excelența Sa Klaus Werner Iohannis, Președintele României și Excelența Sa Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe. Sesiunea de deschidere a fost moderată de Sandra Pralong, Consilier de Stat, Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale.

   În deschiderea conferinței, Excelența Sa Klaus Werner Iohannis, Președintele României, a adresat un cuvânt de salut reprezentanților CAESAR și LSRS și participanților la conferință: „Ați inițiat acest proiect, SMART Diaspora, care își propune valorificarea potențialului strategic al tinerilor înalt calificați de peste hotare și atragerea lor înapoi în țară. Toate acestea sunt, cred eu, dovada unui profund atașament față de România. Țin să vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți, pentru că aduceți cu voi peste tot excelența și performanța. Sunt convins că veți avea aici, la Palatul Cotroceni, un dialog consistent din care se vor putea degaja răspunsuri la preocupările diasporei, care sunt în bună măsură și ale noastre, ale celor din țară.”

   Excelența Sa Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, a declarat: „Dumneavoastră, ca reprezentanți ai elitei tinerilor români de peste hotare, sunteți parte integrantă a obiectivelor, eforturilor, valorilor, dar și a responsabilităților acestei comunități la care mă refer (comunitatea de valori). Însuși contextul complicat al acestor zile ne arată că suntem datori ca împreună să asigurăm și să generăm prin eforturi comune stabilitate socială și securitate. Or, această realitate demonstrează mai mult ca oricând actualitatea a ceea ce afirmam încă de la începutul colaborării noastre, anume necesitatea activării resursei strategice pe care o reprezintă tinerii, implicarea lor în procesul de dezvoltare a României, prin valorificarea expertizei dobândite în străinătate, prin idei, soluții și acțiuni cât mai concrete.”

   Sebastian Burduja, Președinte fondator LSRS și Președinte al Fundației CAESAR, a continuat sesiunea de deschidere declarând: „Principala resursă a unei țări sunt oamenii ei, iar principala provocare a României de astăzi este așezarea oamenilor potriviți la locul potrivit, dupa muncă și după merit. Pe platformele Ligii și ale Fundației CAESAR, care astăzi reunesc peste 12.000 de membri, am lansat an de an același apel: Primiți-ne înapoi acasă! Dați-ne șansa să contribuim la construcția României pe care ne-o dorim. Astăzi avem motive de optimism că apelul nostru începe să fie nu doar auzit ci și ascultat. Diaspora înseamnă suma oamenilor cărora România nu a putut, până acum, să le ofere oportunitatea de a-și împlini visurile acasă. Vrem ca toți copiii pe care România îi crește astăzi să aibă șansa de a-și împlini aspirațiile acasă, într-o țară din care să nu mai fie constrânși să plece. Aceasta e România pe care ne-o dorim și vă invităm să o construim împreună.”

   Dan Nechita, Director General al Fundației CAESAR a subliniat rolul pe care diaspora îl poate juca în construcția „României în 3D” – o Românie dezvoltată, democratică și demnă: „O Românie demnă prin valorificarea diasporei înseamnă noi lideri autentici – persoane competente, de caracter și cu pasiune pentru această țară. O Românie demnă prin valorificarea diasporei înseamnă, de asemenea, un aparat imens la dispoziția noastră pentru promovarea intereselor României peste hotare – de la probleme punctuale precum aderarea la Schengen sau accesul la programul Visa Waiver al Statelor Unite, la repoziționarea României din suplicant în anticameră în participant de drept la masa marilor decizii regionale și globale.”

   Prima sesiune de discuții, cu tema „Diaspora civică și politică: Cum consolidăm influența românească peste hotare”, i-a avut ca invitați pe:Laurențiu Ștefan, Consilier Prezidențial, Departamentul Politică Internă al Administrației Prezidențiale; Lazăr Comănescu, Consilier Prezidențial, Departamentul Politică Externă al Administrației Prezidențiale; Sebastian Hotca, Secretar de Stat, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni; și Ana Maria Pătru, Președinte Autoritatea Electorală Permanentă. Sesiunea a fost moderată de Dan Nechita, Director General al Fundației CAESAR.

   Discuțiile din a doua sesiune, pe tema „Repatrierea: Ce îi împiedică pe specialiști să se întoarcă în țară” s-au axat cu precădere pe doua domenii de importanță strategică: educație și sănătate. Sesiunea i-a avut ca invitați pe Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației; Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătății; Raed Arafat, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne; Diana Loreta Păun, Consilier de Stat, Departamentul Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale și Ligia Deca, Consilier de Stat, Departamentul Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale. Sesiunea a fost moderată de Sebastian Burduja, Președinte Fondator al LSRS și Președinte al Fundației CAESAR.

   În cadrul discuțiilor au mai luat cuvântul domnii senatoriBen-Oni Ardelean și Viorel Badea; Adrian Curaj, Director General al Unității Executive pentru Finanțarea Învătământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării; Marilen Pirtea, Rector al Universității de Vest Timișoara, Carmen Mărcuș, reprezentant al Comisiei Europene în România pe problematica strategiei Europa 2020 și a Semestrului European și Cristina Leorenț, Director General TVR Internațional, – alături de jurnaliști, reprezentanți ai mediului asociativ din diaspora și ai mediului neguvernamental, cadre medicale din țară și din diaspora, cercetători și antreprenori.

   Cei peste 180 de participanții la conferință au agreat să dezbată în grupuri de expertiză soluții viabile pentru valorificarea potențialului strategic al diasporei românești. Aceste grupuri de lucru sunt axate pe 4 direcții prioritare:

  1. Statul în slujba diasporei: Grupul de lucru se va concentra pe îmbunătățirea performanței statului și a instituțiilor românești în protejarea și promovarea drepturilor cetățenilor români din diaspora.
  2. Repatriere și dezvoltarea României: Grupul de lucru va căuta soluții pentru stimularea repatrierii în sectoare de interes strategic precum sănătatea, educația și administrația publică și pentru implicarea diasporei în modernizarea și dezvoltarea economică a României.
  3. Activarea diasporei pentru consolidarea influenței României peste hotare: Grupul de lucru va formula propuneri pentru consolidarea mecanismelor prin care Statul Român colaborează cu mediul asociativ din diaspora pentru a promova imaginea și interesele României în lume.
  4. Diaspora civică și politică: Grupul de lucru se va axa pe soluții pentru încurajarea implicării diasporei în viața civică și politică a României.

   Printr-un proces de consultare cu reprezentanți ai diasporei și experți în domenii relevante tematicilor menționate, aceste grupuri de lucru vor oferi un cadru pentru a continua dialogul început cu ocazia conferinței și vor avea ca scop elaborarea unor propuneri și direcții de acțiune concrete, ce vor fi prezentate public în cursul anului 2016.

   Conferința „Smart Diaspora 2020+: Cum valorificăm potențialul strategic al diasporei românești” face parte din suita de proiecte ale Fundației CAESAR și Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) derivate din Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora(SMART Diaspora), elaborată în cadrul acestor două organizații și lansată public în data de 8 ianuarie 2013. Această strategie reprezintă o propunere de politici publice care are ca scop valorificarea potențialului strategic al tinerilor înalt calificați de peste hotare și facilitarea contribuției lor la dezvoltarea României.

Vrei sa comentezi?