„The Guardian” a realizat, împreună cu experți de la Universitatea Goldsmiths, o listă cu mai multe sfaturi pentru studenții care trebuie să-și pregătească lucrarea de licență.
Alegerea unui domeniu de interes
Experții le recomandă studenților să-și aleagă pentru lucrarea de licență un subiect de la o materie care le-a plăcut la cursuri. Investigarea unui subiect de care te bucuri cu adevărat va face ca sarcina de redactare a lucrării să nu mai fie copleșitoare.
Alege o abordare și un titlu pentru lucrare
Experții le recomandă studenților să extindă cercetarea întreprinsă de un alt studiu, să aplice o anumită teorie asupra unor experiențe practice sau să analizeze cu atenție o idee sau un obiect folosindu-se de o abordare proprie.
Acesta ar trebui să prezinte în mod clar linia anchetei pe care disertația o va lua. Dacă te simți nesigur ar trebui să redactezi un titlu de lucru, provizoriu. Ai putea la fel de bine să compui câteva titluri diferite, fiecare cu o elocvență anume, și să le ai în vedere în timp ce redactezi lucrarea.
Amintește-ți să pui întrebări și profesorului care te ghidează în redactarea lucrării. Acesta va fi capabil să-ți ofere sfaturi prețioase, te va ajuta să-ți finisezi ancheta și-ți va sugera anumite lecturi pentru cercetare.
Redactează planul general
Structura generală a unei astfel de lucrări este cea tipică, formată din introducere, cuprins sau corpul principal și o concluzie. Fiecare dintre aceste trei secțiuni poate fi „spartă” în anumite subsecțiuni.
Astfel, în introducere pot exista subtitluri care să evidențieze ce anume examinezi prin această lucrare sau cum plănuiești să faci acest lucru, prin ce concepte, teorii sau studii.
Corpul principal poate fi împărțit pe domenii de cercetare, pe anticiparea problemelor, pe stabilirea argumentului sau temei principale de cercetare sau pe argumente alternative.
Ultima parte a temei ar trebui să includă un rezumat al descoperirilor pe care le-ai făcut, dacă există o soluție a problemei și dacă o viitoare cercetare ar putea face și mai multă lumină în rezolvarea problemei.
Concepe o listă de surse
Atunci când îți planifici secțiunile lucrării ar trebui să incluzi și numele unor cărți și a paginilor aferente pentru a-ți fi mai ușor să găsești informația în timp ce redactezi lucrarea. Mai mult, conceperea bibliografiei este esențială în etapa de planificare a lucrării.
Revizuiește și ajustează planul de redactare pe parcurs
În timp ce citești și cercetezi noțiuni-cheie ale anumitor secțiuni ale lucrării, structura și direcția planului tău inițial se pot schimba. Aceasta este frumusețea de a avea un plan.
Titlul, subtitlurile și notele de conținut pot fi schimbate pe parcurs pentru a cuprinde toate ideile înainte ca scrierea propriu-zisă a proiectului să înceapă. Un plan bun te va ține concentrat și va pune accentul pe un rezultat final în aceeași notă.