În luna noiembrie, proiectul „Filme pentru liceeni” propune o peliculă adusă în premieră în România: Keeper, extraordinarul debut al regizorului belgian Guillaume Senez.

poster Keeper

   Al doilea film vizionat de elevi în cadrul acestui program, Keeper, spune povestea lui Mélanie, o adolescentă de doar 15 ani (Galatéa Bellugi) ce rămâne însărcinată și se hotărăște să păstreze copilul. Iubitul ei, Maxime (Kacey Mottet Klein), elev la aceeași școală și dornic de a urma o carieră în fotbal, îi este alături de-a lungul sarcinii. Cuplul este așadar prins într-o situație în care deciziile sunt greu de luat, iar suspansul filmului este excelent asigurat de jocul impecabil al celor doi tineri actori din rolurile principale.

   Discuțiile inițiate de moderatorii „Filme pentru liceeni” după vizionarea acestui film vizează opțiunile în planificarea familială, alternative și consecințe.

   Rareori se explorează în zilele noastre perspectiva masculină asupra libertății de a alege între  continuarea sarcinii, întreruperea acesteia sau plasarea spre adopție. De fapt, aceasta este și intenția declarată a regizorului – să ofere un alt punct de vedere, altul decât al mamei, să prezinte neputința lui Maxime. A cui este alegerea de a continua sau nu sarcina? În film, elevii pot urmări modul în care Maxime face față situației, putem asista la întrebările pe care el și le pune atunci când află că Mélanie este gravidă.

   Keeper este un film despre frumusețea și complexitatea adolescenței, regizorul urmărind să arate fragilitatea, seninătatea, și mai ales dragostea tinerilor protagoniști. Modalitatea de lucru cu actorii nu a fost una clasică, ei nu au primit un scenariu după care să lucreze, ci au lucrat direct  împreună cu regizorul, pentru ca emoțiile să fie cât mai autentice. Regizorul, Guillaume Senez, declară: „Nu încerc să construiesc persojanele într-un rol, intenția e să descopăr personajele în afara rolului, să dezvălui o poveste născută din viața reală, într-o manieră onestă, veridică, care e foarte rar ilustrată în filme”.

   Aflat la primul său film de lung-metraj, Guillaume Senez spune că în adolescență, încă de la 15 ani, a decis că vrea să facă filme: ” Am realizat că mă duceam la cinema să văd filme de Mike Leigh sau Abel Ferrara cand toți prietenii mei se îngrămădeau la Jurassic Park. Îmi aduc aminte că în una din zile, o profesoara ne-a întrebat ce vom studia mai departe, iar toți prietenii mei au spus că o să ajung să fac filme”. Chiar de la debut, Keeper a obținut un valoros premiu la Festivalul de film de la Locarno în 2015 (premiul Europa Cinemas).

   Presa internațională notează: ,,Este extraordinar să vedem cum în fiecare scenă sunt ilustrate adevăruri complexe și emoții conflictuale ” (The Hollywood Reporter) „Filmul explorează cu sensibilitate voioșia adolescenței și povara responsabilității” (Homemcr.org),  „O poveste tulburătoare despre trecerea de la adolescență la maturitate” (Cineuropa).

   Pe baza filmului, profesorii au ocazia să discute mai departe cu elevii la sala de clasă și să aprofundeze lecția de educație prin film: „Sarcina în rândul adolescenților – o perspectivă alternativă”, dar și lecția de cinema, despre „Nașterea unui actor”, care conține informații și exerciții aplicate despre meseria de actor, alegerea actorilor, relația regizor-actor, tehnici de actorie, despre „star-system” , copii actori și despre interpretul lui Maxime din Keeper, Kacey Mottet Klein, și formarea lui ca actor încă de la o vârstă fragedă.

   Fiecare capitol din lecția de cinema este însoțit de o serie de fragmente din filme celebre, care ilustrează și fixează conceptele de cultură cinematografică. Atfel, elevii pot învăța cu ușurință și interactiv despre temele de cinema propuse.

  ”Filmele bune se cunosc din școală”

   Proiectul „Filme pentru liceeni”, rezultat al colaborării inedite dintre asociația elvețiană Lanterna Magică și Asociația Culturală Macondo (RO) are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme premiate la nivel internațional în perioada octombrie  2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni și prin organizarea a șase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat în București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu.

Vrei sa comentezi?