Gladiatorii-luptau-pana-la-moarte

Gladiatorii luptau până la moarte?

Hollywood portretizează concursuri romane cu gladiatori ca dueluri brutale, scăpate de sub control care se încheie atunci când unul dintre combatanți l-a ucis pe celălalt. Dar, în realitate, gladiatorii nu luptau întotdeauna până la moarte.

Acești sportivi antici erau antrenați de profesioniști pentru a trăi luptând, nu pentru a muri. Pregătirea și întreținerea acestora era foarte scumpă. Școala de gladiatori dura 3 ani, iar uciderea lor în masă reprezenta o afacere neprofitabilă pentru cel care îi avea în proprietate. În realitate mureau sub 10 % din gladiatori pe an.  Ocazional, anumiți sponsori plăteau în plus pentru a organiza lupte până la moarte. Dar cel mai frecvent, competițiile între gladiatori trebuiau să aibe  un rezultat final, datorită rănirii unuia dintre gladiatori.

Gladiatorii care înregistrau mai multe succese aveau șansa de a fi eliberați. Alții, la sfârșitul zilelor de gladiator, ajungeau antrenori și pregăteau la rândul lor gladiatori pentru marile arene. Luptele între gladiatori erau o afacere foarte periculoasă, însă asta nu înseamnă că se terminau întotdeauna prin moartea unui gladiator.

Vrei sa comentezi?