Guvernul și Președintele se „ceartă” pe orarul elevilor. Concret, șeful statului a trimis spre reexaminare, Legea pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011.

Dacă în prezent elevii de la clasele I-IV petrec cel mult 22 de ore pe săptămână la școală, noua lege limitează numărul la 20 de ore. Cei din gimnaziu ar urma să aibă 25 de ore pe săptămână, iar liceenii 30 de ore. Președintele Klaus Iohannis a anunțat însă că nu va promulga legea în această variantă.

„Se realizează reducerea „din pix” a numărului de ore din ciclul primar, gimnazial și liceeal. Orice modificare a numărului de ore alocat disciplinelor afectează automat și profilul de formare, conținuturile educaționale, modalitățile de predare, învățare și evaluare”, a declarat consilierul prezidenţial pe probleme de Educaţie, Ligia Deca. Aceasta a mai precizat că modificările aduse legii educației ar putea duce la apariţia unor disponibilizări în învăţământ.

Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, s-a arătat surprinsă de cererea de reexaminare pe modificările aduse Legii Educației trimisă de președinte. Andronescu a declarat că are o relație de comunicare cu consilierul de stat care a anunțat retrimiterea legii și că lucrurile puteau fi discutate.

„Este dreptul președintelui să ceară reexaminarea acestui proiect legislativ. Suntem întro practică legislativă cât se poate de firească. Am avut nenumărate proiecte legislative, iniţiative sau ordonanţe care au fost întoarse spre reexaminare”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Andronescu a precizat că reducerea numărului de ore s-a făcut la recomandarea Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Educaţiei afirmă că viitoarea lege a educaţiei trebuie să fie făcută prin dezbatere publică cu toţi cei interesaţi şi pricepuţi, fiind dispusă să participe la consultări la Cotroceni pe această temă.

Vrei sa comentezi?