Trick or treat, smell my feet, give me something good to eat! Este tradiționalul colind de Halloween pe care trebuie să-l spui dacă vrei să primești bomboane. Cu alte cuvinte, “ne dați ori nu ne dați“!
În fiecare an pe 31 octombrie se sărbătorește Halloween-ul. Contestat de unii, iubit de alții, a fost însă preluat de multe țări din occident şi nu numai.
Ca dovadă, Halloween-ul este sărbătoarea în care sunt vândute cele mai multe bomboane şi este a doua sărbătoare după Crăciun ca volum al vânzărilor globale.
Contrar variantei oficiale, Halloween-ul nu provine din Statele Unite ale Americii. Sărbătoarea este, de fapt, de origine celtică. (Samhain).
Acest festival religios, oficiat de druizi, se ţinea toamna târziu (sau la vremea recoltei) şi marca începutul unui nou an. În Irlanda şi Galia mulţi se temeau de noaptea de Samhain, în care spiritele rele se puteau ivi. Pentru a evita prezenţa lor şi a se feri de pericol, locuitorii aprindeau focuri în aer liber.
În noaptea aceea se făcea, de asemenea,„un prag între lumi”. Între lumea celor vii şi a celor morţi. Celţii lăsau uşile caselor deschise, astfel încât morţii să se poată întoarce la familiile lor și să rămână, timp de câteva ore, printre cei vii.
Vechii celţi credeau că graniţa dintre lumea aceasta şi cea de dincolo se slăbeşte în ziua de Samhain, permiţând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze.
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack sau Jack-o’-lantern .
Stingy Jack obișnuia să le joace des feste tuturor, ba chiar să îl provoace pe însuși Diavolul. Atunci când el moare, se închid porțile Raiului și Necuratul refuză să îl primească în iad. Jack-o’-lantern se sperie și îi cere o călăuză pentru a merge prin întuneric, însă el primește doar un jăratic încins din iad. Aşa că Jack găureşte un dovleac, pune înăuntru o candelă şi se foloseşte de instrument drept călăuză între cele două lumi.
Jocul de lumini al dovleacului face aluzie şi la cele două culori simbolice ale sărbătorii: portocaliul semnifică toamna, focul, recolta, în vreme ce negrul este asociat morţii, întunericului şi răului.
Când sărbătorim Halloween-ul

Halloween-ul se celebrează în noaptea de 31 octombrie. Se organizează petreceri mascate la care întâlnești vrăjitori și vrăjitoare, stafii, zombi, vampiri, vârcolaci, zgripțuroaice și alte personaje înfricoșătoare. De asemenea, sunt folosite felinare confecționate din dovleci scobiți în interior, cu ochi, gură și nas.
Nici pentru români 31 octombrie nu trece ca o zi oarecare. Astfel că, prin magazine se găsesc obiectele specifice pentru Halloween – măşti, costumaţii, afişe, celebrii dovleci, iar cluburile organizează petreceri tematice.
Mâncăruri asociate sărbătorii de Halloween

Pentru că sărbătoarea cade în vremea recoltării merelor, merele glazurate sau caramelizate se numără printre mâncărurile tradiţionale de Halloween.
Alte mâncăruri tradiţionale sunt:
- Barmbrack (Irlanda) – o prăjitură uşoară cu fructe, în care se introduc un inel sau o monedă
- Caramele (Marea Britanie)
- Porumb caramelizat
- Bomboane în formă de cranii, dovleci, lilieci, viermi, etc.
- Dovleac, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac
- Seminţe de dovleac prăjite
- Porumb dulce prăjit
Sursa: edu-news.ro