Până în 2020, patru din zece absolvenți de facultate vor fi din China și India, potrivit Organizației de Cooperare Economică și Dezvoltare, scrie BBC.

Predicția OCED arată cât mare este schimbarea numărului de absolvenți pe fondul dezvoltării foarte rapide a economiilor asiatice. Dacă în prezent cei mai mulți absolvenți din lume termină facultatea în Statele Unite și în Europa, în mai puțin de zece ani lucrurile nu vor mai sta astfel.

În anul 2020, 29% din totalul absolvenților de universități cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani vor fi chinezi. Statele Unite și Uniunea Europeană nu vor depăși mai mult de o treime din absolvenții universitari.

Până în 2020, numărul de absolvenți din China va fi aproximativ același cu totalul populației de americani cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Se pare că și numărul de absolvenți ruși va scădea la aproape jumătate față de începutul secolului XXI.

Educația universitară oglindește performanța economică, iar după al Doilea Război Mondial, universitățile din Statele Unite, vestul Europei, Japonia și Rusia au dominat lumea academică. SUA a fost timp de decenii țara cu cei mai mulți absolvenți, cea mai bună calitatea a învățământului și cei mai mulți banii investiți în universități.

Majoritatea tinerilor chinezi și indieni se duc la facultate pentru a se specializa în job-uri tehnice în domeniul IT și în orice ține de tehnologie și știință, în principiu.

În țările avansate, cum sunt cele scandinave, patru din zece locuri de muncă țin de aceste domenii, dar în țările care se află încă în dezvoltare, cum ar fi China și India, solicitările pentru acești specialiști sunt mult mai mici.

O echipă de cercetători de la Universitatea Oxford din Marea Britanie a produs o serie de hărți care arată cum este distribuită cunoașterea în lume. Cercetarea lor a măsurat producția și consumul de informație în mediul online: cât de mult este folosit internetul, cantitatea de material care este uploadată în Google cloud, activitatea academică de pe internet și în ce țări este citită Wikipedia cel mai mult

Cercetătorii au descoperit că, în ciuda creșterii economice în țările asiatice, influența culturii occidentale încă domină societățile acestor țări, fiindcă majoritatea materialelor consumate de utilizatorii estici, provin din vest, la fel ca și platforma pe care sunt puse la dispoziția internauților.

Vrei sa comentezi?