LSRS a stat de vorbă cu Alexandra Balahur-Dobrescu, câștigătoarea Marelui Premiu oferit de LSRS în cadrul Ediției 2012 a Galei Studenților Români din Străinătate. Alexandra vorbește fluent 5 limbi, a lucrat ca cercetător și a predat la diferite instituții de învățământ și cercetare din Germania, Spania și Italia. Este membră în numeroase proiecte europene, naționale, private și comitete științifice de specialitate și jurnale de prestigiu. Pentru meritele sale, a primit numeroase burse la nivel național și european. 

1. Cum ai luat decizia de a te înscrie în competiția prin care se desemnează cei mai valoroși studenți români din străinătate?

Am descoperit LSRS din întâmplare și am văzut că se organiza competiția cu câteva zile înainte de termenul limită de trimitere a aplicațiilor. Am citit despre edițiile anterioare și despre câștigători și am decis să particip și eu. În primul rând, pentru că ceea ce realizasem până la acel moment se ridica la standardele impuse de participare și în al doilea rând, pentru că am apreciat filosofia LSRS și am văzut că participarea la Gală putea fi o ocazie foarte bună pentru a reintra în contact cu țara și cu alți tineri cu experiențe asemănătoare cu ale mele.

 2. Care este sentimentul pe care l-ai trăit în momentul în care ai fost premiat, în semn de recunoaștere pentru rezultatele tale academice de excepție?

Am fost foarte fericită și mândră.

3. Cum ai perceput si ce importanță a avut pentru tine recunoașterea  meritelor deosebite din activitatea ta academică de către un juriu din România?

Recunoașterea primită din partea juriului Galei LSRS 2012 a fost la fel de importantă pentru mine ca orice altă recunoaștere primită în afara țării. Mi-a dat în plus oportunitatea de a-i cunoaște pe tinerii din LSRS și de a reintra în contact cu colegii din România și cu foștii profesori, cu care am inițiat diverse proiecte. Mai mult decât atât, prin interviurile pe care le-am dat dupa Gală, am avut ocazia de a povesti dintre experiențele pe care le-am avut și de a transmite (sper) mesajul că dacă îți dorești ceva cu adevărat, poți reuși.

4. Spune-ne câteva detalii despre activitatea ta academică/profesională din ultimul an și ce planuri ai pentru 2013?

În ultimul an, am continuat cercetarea în domeniul detectării automate a emoțiilor din texte și a prelucrării textelor ce aparțin așa-numitei „Social Media”. Am participat, cu sistemele create, la diferite competiții, obținând rezultate bune și am aplicat sistemele pentru scenarii reale. Am fost invitată ca membru în board-ul de consultanță în diferite proiecte, în comitetul științific al diferitelor conferințe în domeniu, ca reviewer la diferite jurnale, în două comisii de doctorat și ca invited speaker la diferite conferințe. Am continuat să public la conferinte și în reviste de specialitate, am organizat a treia ediție a „Workshop on Computational Approaches to Subjectivity and Sentiment Analysis”, la conferința ACL 2012, ce a avut loc în Jeju, Korea, iar în prezent organizez o ediție specială a jurnalului „Computer Speech and Language” (Elsevier) și o monografie Springer. Intenționez să continui aceste activități și în 2013.

LSRS vrea să te premieze! Înscrie-te în competiție până pe 30 noiembrie! Toate detaliile despre concurs, categoriile premiate si criterii de eligibilitate le găsești pe site-ul http://gala.lsrs.ro/concurs/

 

Vrei sa comentezi?