Civilizatie britanica

   Fundația Calea Victoriei vă invită luni, 21 martie, de la ora 19:00, într-o călătorie în universul civilizației britanice la cursul Istorie și civilizație britanică în pictură, în compania Mihaelei Irimia, o doamnă care cunoaște îndeaproape această lume, care ne ajută să înțelegem acest model de civilizație pe care mulți dintre noi îl admiră. Fie că este vorba de literatură, fie că este vorba de actori britanici care cuceresc publicul din întreaga lume prin accent, talent și ținută, există ceva extrem de atragător și specific în „Britishness”. Vom explora succint și cu umor această cultură extrem de interesantă, plină de contraste și atipică în peisajul european.

   Civilizație cu seculare instituții democratice, printre care sistemul parlamentar bicameral, consolidat în timp prin competențele și performanțele partidelor politice, separarea puterilor în stat și o eficientă sferă publică (în cadrul căreia stă la loc de frunte cultura ziarelor și a periodicelor, a dezbaterilor publice pe teme mereu actualizate sau a confruntărilor politice după toate rigorile civice, conceptuale și retorice), civilizația britanică este o componentă esențială a spațiului cultural euratlantic.

   Marea Britanie cuprinde instituții, obiecte, protocoale și practici fără de care nu ne-am putea imagina tipologiile umane moderne, așa cum nu ne-am putea imagina lumea modernă fără cana de ceai sau de cafea pe birou. Sau cum nu am putea concepe activitatea în orice sector al vieții publice fără un fundament educațional capabil să echipeze individul modern cu gândire și rezolvări eficiente. Toate acestea provin, în ultimă instanță, din practicarea de-a lungul secolelor a pregătirii asidue pentru viață, a respectului pentru lege și regula ordonatoare, a grijii față deprivacy, valoare de maximă portanță pentru britanicul de rând.

   Drumul către aceste forme de civilitate și urbanitate exemplare a fost, în zbuciumata istorie britanică, punctat de momente sângeroase, răzbunări deloc neînsemnate sau chiar de suspendări ale instituțiilor moderne.

   Suita de prezentări ilustrate pe care o propun aici cuprinde:

  1. Simboluri instituționale ale identității britanice: Union jackcoroana regalăParlamentul,
  1. Momente istorice de cotitură– Hastings 1066, Magna Carta 1215, Tudorii și Elisabeta I sec. XV-XVI.
  1. Momente istorice de cotitură– suspendarea regalității 1649, Restaurația 1660, lungul sec. XVIII, victorianismul, sec. XX-XXI.
  1. Momente din istoria picturii în Anglia (a): HANS HOLBEIN Cel Tanar si scoala lui, George Gower, Nicholas Hilliard, Isaac Oliver, Daniel Mytens, ANTHONY VAN DYCK, Robert Walker, James Thornhill, WILLIAM HOGARTH, JOSHUA REYNOLDS.
  1. Momente din istoria picturii în Anglia (b): THOMAS GAINSBOROUGH CANALETTO, Claude Lorrain, GEORGE STUBBS, George Romney, Johann Zoffany, Pompeo Batoni, JOHN CONSTABLE, JOSEPH MALLORD WILLIAM TURNER, WILLIAM BLAKE, the PRERAPHAELITES.

Lector: Mihaela Irimia

Data începere: 21 martie 2016; Ora curs: 19:00

Frecvența: săptămânal, luni

Număr întâlniri: 4

Cost: 220 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 200 ron

Locul desfășurării: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1

Înscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Vrei sa comentezi?