Un săpun împotriva țânțarilor care propagă malaria se află în centrul unei campanii care are ca scop eradicarea acestei boli și salvarea a 100.000 de vieti. Acest săpun a fost inventat de Gérard Niyondiko, un tânăr inginer african, în timp ce făcea un stagiu de cercetare la ITECH, o școală de inginerie franceză cu sediul la Lyon.
Malaria ucide un copil la fiecare două minute, potrivit OMS. Startup-ul social Faso Soap, bazat în Burkina Faso (Africa de Vest), oferă una dintre cele mai promițătoare soluții de prevenire a malariei. Săpunul conține un amestec de uleiuri esențiale naturale și respinge țânțarii timp de cel puțin șase ore după utilizare. Proiectul a câștigat deja Global Social Venture Competition la UC Berkeley, în 2013.
ITECH a oferit un sprijin prețios în crearea primelor prototipuri de săpun și a lucrat asupra proprietăților organoleptice, pentru îmbunătățirea mirosului și a senzației pe care o lasă săpunul pe piele. „Am folosit ulei de nucă de cocos și unt de shea pentru a realiza conținutul de grăsime al săpunului, iar principiul activ care respinge țânțarii constă dintr-un cocktail de uleiuri esențiale”, afirmă Pascale Cottin, șefa laboratorului de cosmetice de la ITECH.
De ce un săpun?
Cel mai dificil pentru echipă a fost să găsească o tehnică care să stabilizeze uleiurile esențiale într-un produs cosmetic. „Așa am ajuns la ideea de a face un săpun”, a declarat Gérard Niyondiko, inginer si fondator al Faso Soap. „Nu numai că este un produs stabil, dar este ceva ce oamenii folosesc în fiecare zi în Africa. Săpunul este folosit pentru spălarea corpului cât și a hainelor și este unul dintre puținele produse care se găsesc în 95% din gospodăriile din Africa. „
Mai mult decât atât, în zonele calde, săpunul este adesea folosit seara, când țânțarii încep să înțepe, iar apa cu săpun reduce, de asemenea, dezvoltarea de larve de țânțari în apa stătătoare. Crearea unei rețele de distribuție va permite săpunului Faso să ajungă la zonele cele mai îndepărtate ale continentului african. Astfel, prin distribuirea lui în doar cinci țări, 50% din populația cu risc va fi atinsă.
S-a lansat campania de crowdfunding “100.000 de vieți”
Situația este critică : malaria ucide un copil la fiecare două minute, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Campania „100.000 de vieți”, organizată de Faso Soap, a început cu strângerea de fonduri online până pe 21 mai. Punând la dispoziția celor mai vulnerabile populații din Africa acest săpun care provoacă respingerea țânțarilor, inițiatorii campaniei speră să salveze 100.000 de oameni până la sfârșitul anului 2018.
„A venit momentul să transferăm proiectele de finanțare de pe laborator pe operațiunile de comercializare și să finalizăm formula cea mai eficientă împotriva țânțarilor care transmit malaria.” afirmă Gérard Niyondiko, aflat în prezent la Ouagadougou. „Cu fondurile colectate de pe site-ul de crowdfunding Ulule vom dezvolta cercetarea privind prototipurile noastre. Cei 30.000 de euro ne vor permite să finanțăm teste de eficiență și impermeabilitate într-un laborator specializat. Cu 60.000 de euro, vom putea valida, de asemenea, impactul săpunului nostru asupra mediului. 100.000 de euro ne-ar permite în continuare să ne creăm propriul laborator și să pregătim faza de producție.”
Despre malarie
Malaria (paludismul) este o boală care pune în pericol viața oamenilor. Ea este cauzată de paraziți care sunt transmiși oamenilor prin pișcăturile țânțarilor de sex feminin infectați. Copiii mici, femeile însărcinate și călătorii care nu sunt imunizați, provenind din zonele unde nu există malarie, sunt deosebit de sensibili la această boală atunci când sunt infectați. Africa sub-sahariană are o pondere disproporționat de mare în ceea ce privește incidența malariei la nivel mondial : în 2015, în regiune s-au înregistrat 88% din cazurile de malarie din lume și 90% din decesele cauzate de această boală.
Despre Faso Soap
Faso Soap a fost lansat în 2013 în Burkina Faso (Africa de Vest) de către Gérard Niyondiko.
Obiectivul său este de a lupta împotriva malariei prin punerea la dispoziția persoanelor celor mai expuse a unui săpun natural anti-țânțari. Prin acest săpun, care rămâne activ timp de 6 ore de la aplicare, Faso Soap încearcă să introducă în viața de zi cu zi a populațiilor celor mai vulnerabile ale Africii un nou mijloc de prevenire a malariei. www.faso-soap.info