Amet_AledinÎn România, elevii de etnie pot studia tătara în școli, ca materie opțională. Acest lucru se întâmplă deja în Medgidia și Mihail Kogălniceanu.  În plus, Uniunea Democrată a Turco-Tătarilor Musulmani din România organizează cursuri în unele dintre filialele sale.

Liderii etniei tătare vor însă ca limba tătară să facă parte din planul-cadru de învățământ, scrie România Liberă. Asta înseamnă că limba se va putea preda în orice clasă care are minimum cinci elevi de etnie.

Includerea în planul-cadru nu înseamnă că limba tătară va fi obligatorie. Cei care vor dori să o învețe o vor putea face, iar notele obținute vor conta la media generală. În plus, se vor putea organiza olimpiade de limba tătară.

Amet Aledin,  subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, a declarat că una dintre principalele sale preocupări în noua funcție va fi să pună accent pe învățământul în limba maternă. Despre bugetul instituției, subsecretarul de stat a spus că a primit promisiuni că va fi cu 5% mai mare decât anul trecut. Acest lucru nu va fi însă sigur decât după adoptarea bugetului de stat.

Vrei sa comentezi?