LSRS1editedLiga Studenților Români din Străinătate a anunțat marți seară, la Gala LSRS 2013 desfășurată la Palatul Parlamentului, lansarea unei strategii noi, intitulate SMART Diaspora. Aceasta este menită să faciliteze revenirea în țară a absolvenților români din străinătate.

Sebastian Burduja, președintele și membru fondator al LSRS,  a menționat că textul va ajunge și pe masa autorităților.

Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora  vizează accesul diasporei la concursurile din administrația publică românească, reduceri fiscale la revenirea în țară pentru o perioadă determinată, transfer de cunoștiințe și bune practici prin intermediul unui corp de experți din diaspora și programe de fellowship și internship în instituțiile de stat după modelul White House Fellows din SUA.

Conținutul strategiei a fost realizat în urma unor ample consultări la care au participat peste 200 de studenți și absolvenți români din străinătate, membri ai LSRS.

La Gala Studenților Români din Străinătate au fost oferite 9 premii studenților români cu rezultate excepționale.

  1. Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Alexandra Olteanu (masterand – Școala Politehnică Federală de la Lausanne și Universitatea Națională din Singapore).
  2. Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Gruia Bădescu (Universitatea Cambridge, Marea Britanie).
  3. Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar – Horia Ștefan Mania (Universitatea Princeton, SUA).
  4. Studentul Anului din America de Nord, nivel post-universitar – Paul Bogdan (Universitatea Carnegie Mellon, SUA).
  5. Studentul Anului de pe Alte Continente – Călin Ciprian Andrei, (Universității de Arte București).
  6. Studentul Român Erasmus al Anului – Andrei Panaiotu (Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea București).
  7. Studentul Anului în România – Alexandru Călin (Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București).
  8. Premiul Special în Arte „Sergiu Nicolaescu” – Mariei Nițulescu (Accademia di Belle Arti di Brera, Milano).
  9. Marele Premiu: Studentul Anului din Lume – Sergiu Pașca (Universitatea Stanford, SUA), cercetător post-doctoral al Departamentului de Neurobiologie din cadrul acestei universități.

Sergiu Pașca a fost bursier al Institutului Max Planck de Cercetare a Creierului de la Frankfurt. În 2009, a obținut o bursă post-doctorală din partea Organizației Internaționale de Cercetare a Creierului. Rezultatele cercetării sale au fost publicate în prestigioasa revistă Nature Medicine și articolul a fost numit de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului.

Vrei sa comentezi?