Un studiu european la care au participat specialiști din 30 de țări, printre care și profesori și studenți de la Facultatea de Informatică din Iași, relevă că limba română este cea mai puțin cunoscută limbă în spațiul virtual. 

Limba română  este mai puțin prezentă în mediul online chiar decât malteza sau lituaniana. Cea mai utilizată este engleza.

Datele Eurostat arată că numai jumătate dintre conaționali au acces la computer, comparativ cu 90% din britanici. Computerul este încă un lux pentru români și, în plus, cei care îl folosesc vorbesc rareori o română pură.

Pentru foarte puțini dintre utilizatori sunt importante diacriticele.

Specialiștii în tehnologia limbajului cred că o treime din cele 6000 de limbi si dialecte ale globului vor dispărea în următoarele decenii. Altele vor fi vorbite numai în comunități restrânse, iar asta se aplică și pentru română.

Informaticienii spun că limba română va fi eliminată mai intâi în mediul de afaceri, dar și în cel academic, la nivel global, pentru că aici internetul dictează tendințele. În prezent, pe internet, pentru fiecare site care conține expresia „limba română” există alte 350 despre limba engleză.

Vrei sa comentezi?