capitala-europeana-a-culturii-2021-romania

   Ministerul Culturii a anunțat lista scurtă a orașelor care candidează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. 

   Cele patru orașe sunt: București, Baia Mare, Timișoara și Cluj-Napoca.

   Anunțul a fost făcut vineri, de Steve Green, președintele juriului de experți care evaluează candidaturile orașelor, precum și reprezentantul Comisiei Europene, într-o conferință de presă care a avut loc la Biblioteca Națională a României din București.

   În cursă s-au înscris 14 orașe: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timișoara și Târgu-Mureș.

   În 2007, capitala culturală europeană a fost Sibiul.

   Programul „Capitală culturală europeană” a fost inițiat de Consiliul de Miniștri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei și de a celebra contribuția orașelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de orașe au deținut acest titlu. În 2007, orașul Sibiu a deținut acest titlu, alături de Luxemburg.

  Orașul Mons, situat în sudul Belgiei, a preluat la sfârșitul lunii ianuarie rolul de „capitală culturală europeană”, pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiția de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, la fel ca predecesoarele sale, Lille și Liverpool.

   Orașul câștigător din România va împărți titlul, în 2021, cu un oraș din Grecia, dar și cu un oraș câștigător din țările candidate și la Uniunea Europeană Serbia și Muntenegru.

Vrei sa comentezi?