LSRS    Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) își exprimă profunda dezamăgire și îngrijorare față de modul în care este tratată Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) de către reprezentanții aleși ai electoratului român. În acest sens, LSRS solicită în mod deschis Parlamentului României să respingă proiectul de lege prin care această instituție ar urma să fie desființată.

   LSRS își exprimă întregul sprijin pentru continuarea activității acestei instituții în actuala formă de organizare și funcționare, având în vedere rezultatele încurajatoare și performanțele manageriale obținute de această structură din cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Considerăm că UEFISCDI este unul dintre puținele exemple de bună practică din administrația publică românească și că destructurarea acesteia ar afecta progresul de ansamblu al cercetării românești. Colaborarea dintre LSRS și UEFISCDI a fost întotdeauna productivă și bazată pe profesionalism. Acest fapt ne face să susținem continuitatea în activitate a partenerilor noștri, cărora li se datorează – printre altele – gestionarea mai eficientă și mai coerentă a fondurilor europene alocate cercetării românești din ultimii ani. Pe această bază, considerăm complet nejustificată încercarea de destructurare a acestei instituții.

   În egală măsură, pornind de la cunoștințele și experiențele membrilor și voluntarilor LSRS care au studiat sau care studiază în sisteme de învățământ în care domeniul cercetării este prioritar, considerăm că modelul actual, aplicat în România prin UEFISCDI este de natură să genereze impact pozitiv pe termen mediu și lung. În țări precum Marea Britanie, Franța, Germania, Elveția ș.a., distribuirea fondurilor pentru cercetare este asigurată în mod centralizat prin instituții asemănătoare celei existente în momentul de față în România. Aceste exemple de succes, care au deja o lungă istorie de funcționare, demonstrează încă o dată oportunitatea ca UEFISCDI să-și continue activitatea ca și până acum.

   LSRS reiterează pe această cale importanța dezvoltării cercetării românești în vederea unei dezvoltări durabile a României. Acest domeniu esențial pentru progresul unei țări și pentru prestigiul ei în plan internațional a fost mult prea mult timp neglijat și subfinanțat. Tocmai de aceea, considerăm că este imperativ ca UEFISDI să funcționeze fără blocaje în continuare și, mai mult decât atât, să îi fie oferit sprijinul necesar pentru dezvoltarea sa instituțională.

   Ne exprimăm, în final, încrederea că reprezentanții aleși ai electoratului român înțeleg pe deplin și respectă fără rezerve importanța pe care o are acum UEFISCDI pentru cercetarea românească. Pe această bază, solicităm în mod deschis Parlamentului României să acționeze cu bună credință în sensul respingerii proiectului de lege prin care această instituție ar urma să fie desființată.

Vrei sa comentezi?