Maryam Mirzakhani, profesor de matematica la universitatea Standford din Statele Unite, este prima femeie castigatoare a premiului Fields Medal, cunoscut drept un echivalent al premiului Nobel pentru Matematica. Premiul recunoaste contributia acesteia la intelegerea simetriei supafetelor curbe.

Profesoara de origine iraniana se numara printre cei patru castigatori de anul acesta ai Fields Medal, premiati in cadrul Congresului International de Matematica de la Seul. Este prima femeie care primeste acest premiu de cand acesta a inceput sa fie acordat in 1936.

“Este o mare onoare. Voi fi foarte multumita daca va incuraja tinerele femei de stiinta,” a spus Mirzakhani intr-o declaratie citata pe site-ul universitatii Standford. “Sunt convinsa ca multe alte femei vor castiga acest premiu in urmatorii anii,” a adaugat aceasta.

Mirzakhani s-a nascut in Teheran, si a locuit aici pana ce si-a inceput doctoratul la universitatea Harvard. Spune ca visa sa devina scriitor atunci cand era tanara, dar si-a urmat pasiunea pentru rezolvarea problemelor de matematica. “Este ceva amuzant – ca si cum ai rezolva un puzzle sau ai face conexiuni intr-un caz detectivistic. Am simitit ca este ceva ce pot sa fac, si ca vreau sa urmez aceasta cale,” explica aceasta.

Mirzakhani a devenit cunoscuta in lumea matematicii adolescenta fiind, atunci cand a castigat medalia de aur la Olimpiada Internationala de Matematica din 1994 si 1995, la cea de a doua terminand competitia cu un scor perfect. In prezent locuieste la Standford cu sotul si fiica ei de 3 ani.

Photo: Stanford University/Courtesy of Maryam Mirzakhani

Vrei sa comentezi?