leonhard-euler-google-doodleAstăzi se împlinesc 306 ani de la nașterea matematicianului elvețian Leonhard Euler. Acesta a avut o contribuție fundamentală în analiza matematică, iar logo-ul Google include mai multe formule atribuite acestuia.

Euler este cel care a introdus noțiunea de funcție și a fost primul care a notat f(x) pentru aplicarea funcției f elementului x.

De asemenea, el a introdus notația modernă pentru funcțiile trigonometrice, litera e pentru baza logaritmului natural (cunoscut în prezent drept numărul lui Euler), litera grecească ∑ (sigma) pentru sumă și litera i pentru unitatea imaginară.

Tot Euler este cel care a definit funcția exponențială pentru numerele complexe și a făcut legătura dintre aceasta și funcțiile trigonometrice.

Unele dintre cele mai mari succese lui Euler se regăsesc în rezolvarea problemelor concrete, din lumea reală, prin metode analitice. Astfel, el a realizat numeroase aplicații folosind numerele Bernoulli, seriile Fourier, diagramele Venn, numerele Euler, constantele e și π, fracțiile continue și integralele.

Vrei sa comentezi?