mos-craciun

 În fiecare an, aproximativ 400 milioane de oameni din întreaga lume sărbătoresc Crăciunul. Tradițiile legate de această sărbătoare diferă de la o țară la alta, oamenii își împart cadourile în moduri diferite, până și moșul are nume diferit de la țară la țară.

     La noi, în general, Moș Crăciun este imaginat ca fiind îmbrăcat într-un costum roșu, având o barbă lungă și albă și locuind într-o țară nordică (mai frecvent în Finlanda sau în Canada). Spiridușii îl ajută la pregătirea cadourilor în atelierul Moșului. El împarte cadourile cu ajutorul unei sănii zburătoare, ce este trasă de reni.

    În Spania, Crăciunul ține 14 zile, până la Bobotează. La miezul nopții de Crăciun se slujește liturghia la capela palatului regal la care participă și regele. Copiii spanioli pun în ghetuțe fân, sfeclă și zahăr pentru cei trei cai ai moșului, pe care le așează în geam. În tradiția lor caii parcurg în fiecare an distanța de la Betleempana în Spania. Dintre cei trei cai, Baltazar este cel care le aduce daruri copiilor.

mos-craciun-spania

   Crăciunul în Mexic ține 9 zile. Străzile orașelor sunt pline de cete de cântăreți ținând în mâini bețe lungi de lemn împodobite cu clopoței și lumânări, care se îndreaptă spre biserică. Unii copii se îmbracă în îngeri, alții legați la ochi încearcă cu ajutorul bețelor să spargă figurine umplute cu dulciuri. Copiii așteaptă sosirea lui Moș Crăciun sau a lui Quetzalcoatl, conducător legendar al Mexicului.

mos-craciun-in-mexic

   În Suedia, Moș Crăciun, Tomte, cu ajutorul unui pitic împarte daruri copiilor. Piticul este îmbrăcat în roșu și are o barbă lungă și albă, fiind un mare amator de orez cu lapte, mâncare tradițională suedeză de Crăciun. De asemenea, există obiceiul ca darurile să fie pitite prin întreaga casă și fiecare și le caută și le desfac cu multă plăcere.

mos-craciun-in-suedia

   În Olanda, se spune că Moș Crăciun, SinterKlass, vine din Spania călare pe un cal alb și aduce daruri copiilor pe care le pune în saboții de lemn, alături de multe bomboane și nuci. Copiii din Olanda au grijă ca ghetuțele să fie pline cu fân și zahăr pentru căluțul moșului.

mos-craciun-in-olanda

    În Marea Britanie, Moș Crăciun este îmbrăcat într-o pelerină roșie. Copiii din Anglia trimit scrisori moșului pe care nu le pun la poștă, ci le pun în sobă, și de acolo Moș Crăciun le citește prin fumul care iese pe horn și le îndeplinește dorințele. Există și obiceiuri de a atârna ciorapi în jurul sobei.

mos-craciun-in-marea-britanie

   În următoarea seară după Crăciun, în Italia copiii sunt vizitați de Strega Buffana, o vrăjitoare bună. Ea sosește călare pe mătură și împarte tot felul de bunătăți celor cuminți, iar celor răi le duce cărbuni.

mos-craciun-in-italia    Americanii își asează bradul în apropierea sobei și îl îmbracă cu șosete pe care Mos Crăciun să le umple cu daruri. Rudele și prietenii își impart cadouri și își trimit felicitări. Copiii se maschează și pleacă să colinde, iar gazdele îi servesc cu dulciuri și cu fructe.

mos-craciun-in-state

   În Austria, moșul, Heiliger Nicolaus, împarte dulciuri, nuci și mere copiilor pe 6 Decembrie. Pe 24 Decembrie copilul Iisus le aduce cadouri și bradul de Craciun.

   Copiii așteaptă sa sune clopoțelul. Numai după aceea pot intra în cameră să împodobească bradul cu lumânări, dulciuri și globuri.

mos-craciun-in austria

   Copiii din Franța își pun pantofii lustruiți în apropierea sobei, ca în noaptea de Crăciun moșul să le pună darurile. Copiii își desfac cadourile de Crăciun, dar adulții trebuie să aștepte pâna de Anul nou.

mos-craciun-in-franta

   Copiii din Germania își fac lista de cadouri pe care o împodobesc cu desene și o pun pe pervazul de la geam, presărând deasupra zahăr ca să nu o ia vântul și să fie siguri că va fi găsită de Moș.

mos-craciun-in-germania

   În Australia, sania moșului e trasă de opt canguri albi. Pe de altă parte, masa de Crăciun se ia în aer liber sau la malul mării.

mos-craciun-in-australia

Vrei sa comentezi?