Institutul Cultural Român anunță o serie de evenimente dedícate sărbatoririi Zilei Limbii Române. Evenimentele vor avea loc în rețeaua institutelor culturale românești din străinătate. Majoritatea proiectelor se vor derula în jurul datei de 31 august, declarată Ziua Limbii Române.

Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza evenimentul „Cinstirea Zilei Limbii Române“, ediția a 3- a, în 26 august 2017, la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, desfășurat la Noul Centru Expozițional.Ding Chao, Gao Xing și Wang Chuan, buni cunoscători și promotori ai limbii române, vor susține o serie de prelegeri.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău va organiza în perioada 23-24 august manifestări culturale dedicate Zilei Limbii Române în Republica Moldova, prin marcarea a 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Alexei Mateevici și a 100 de ani de la apariția poemului Limba noastră. De asemenea, institutul, în colaborare cu Biblioteca Publică Raională Leova, organizează pe 31 august 2017, ora 11.00, în incinta bibliotecii, vernisarea expoziției „George Coșbuc – Nunta Zamfirei”. Expoziția urmărește parcursul biografic al poetului și aduce în atenția publicului o serie de documente și fotografii, poezii reprezentative din opera sa, articole, scrisori, documente de arhivă, facsimile, articole, extrase din presa vremii. De asemenea va fi organizat, în 4-5 septembrie, Congresul Internațional al Eminescologilor, ediția a VI-a.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează lansarea cărții pentru copii Florile Vieții de Alexandrina Olălău, cu ilustrații de Ramona Olălău, în 31 august.

Institutul Cultural Român de la Londra marchează Ziua Limbii Române prin crearea unui eveniment dedicat pe pagina de Facebook a Institutului, cu scopul de a promova programul de cursuri de limba română derulat, începând cu 31 octombrie 2016.

Institutul Cultural Român de la Lisabona va marca Ziua Limbii Române prin organizarea unor cursuri de limba română pe 5 septembrie 2017.

Institutul Cultural Român de la Madrid propune proiectul „Evenimente dedicate promovării limbii române“, care va avea loc în 31 august 2017. Vor avea loc multe activități de promovare a cursurilor de limbă română și de creștere a vizibilității activităților organizate de Institut. Participanții vor primi cărți în limba română și alte materiale promoționale.

Institutul Cultural Român de la New York propune un eveniment la sediu, în 31 august 2017. „Vârste și chipuri ale limbii române în SUA“ va avea două componente: o conferință susținută de dr. Mona Momescu, lector de limba și cultura română la Catedra „N. Iorga” din cadrul Columbia University, New York, și o expoziție de carte, care va conține câteva „bijuterii bibliofile“, inclusiv unele manuale la care se face referire în conferință, provenind din colecția particulară a dr. Mona Momescu. Expoziția va rămâne deschisă până pe 15 septembrie 2017.

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza conferința „Limba și identitate românească“ în 31 august 2017, care va avea atât caracter științific, prin conferințele susținute de doi profesori universitari – Laura Zăvăleanu și Alvaro Rocchetti, de la Université Sorbonne Nouvelle –, cât și unul de popularizare a limbii române, a unicității acesteia în spațiul est-european.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Familia din Israel și cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR), vor organiza un eveniment de celebrare a Zilei Limbii Române, în 31 august 2017, care va consta într-o dezbatere despre poezie ca limbă internațională de legătură între popoare, precum și despre poezia în cultura iudaică, însoțită de recitaluri de poezie românească și de momente muzicale. Institutul va organiza și o serie de evenimente de prezentare în Israel a volumelor Degete mici, Zilele regelui și Toate bufnițele, semnate de Filip Florian.

Institutul Cultural Român de la Varșovia propune un proiect expozițional, menit să familiarizeze publicul polonez cu istoria și particularitățile limbii române. Expoziția va avea loc în perioada 31 august – 20 septembrie și este concepută ca o serie de 25 de planșe dedicate limbii române.

Institutul Cultural Român de la Viena propune un eveniment de prezentare a Bibliotecii Institutului, inaugurată în data 30 august 2014, cu ocazia Zilei Limbii Române.

 

Vrei sa comentezi?