note_mari

Notele mari pot fi contagioase! Elevii înconjurați de prieteni care au note mai mari tind să obțină și ei note mai mari în următorul an, sugerează un nou studiu, citat de livescience

Astfel, 160 de copii de liceu au fost rugați să completeze un chestionar în care să noteze numele celor mai buni prieteni, ale cunoștințelor și ale rudelor. Ulterior, elevii-cercetători au analizat o listă cu performanțele obținute de fiecare participant la studiu pe perioada liceului.

În general, elevii ai căror prieteni luau note mari, aveau tendința de a-și îmbunătăți situația școlară de la an la an.  Efectul a fost modest: un elev care din punct de vedere al performanțelor se clasa pe locul 100 din 160 și care avea prieteni ce, în medie, se clasau pe locul 50,  experimenta o creștere de 10-15 locuri pe parcursul liceului.

De asemenea, elevii care își petreceau timpul cu prieteni ce aveau rezultate proaste la învățătură, au înregistrat un declin al notelor pe perioada liceului.

Descoperirile sugerează că performanța academică este contagioasă.

Într-un grup, multe comportamente, precum obiceiurile legate de învățat, pot influența subconștientul. De asemenea, un rol important îl joacă și presiunea celor din jur. Cu alte cuvinte, dacă prietenul tău va lua numai 10 la examene, este posibil ca tu să îți spui „Trebuie să învăț mai mult pentru a ține pasul cu prietenii mei”.

Vrei sa comentezi?