de Andreea Volina Șerban, studentă la Universitatea din București, Facultatea de Limbi Străine
Cum altfel să cunoști mai bine o cultură decât la ea acasă? Degeaba privești sute de fotografii, citești alte sute de cărți și articole sau asculți impresiile altora: o țară cu tot ceea ce înseamnă o poți descoperi doar vizitând-o. Astfel s-a petrecut, în cazul meu, cu Slovacia, o țară despre care recunosc că nu știam foarte multe până în momentul în care i-am trecut granițele și care avea să mă surprindă cât se poate de plăcut pe parcursul celor trei săptămâni petrecute acolo.
Făcând o mică documentare înainte, am fost șocată să aflu că întreaga țară are o populație de aproximativ 5,5 milioane de locuitori, luând în considerare faptul că numai Bucureștiul se apropie, neoficial, de cifra de 3 milioane. În schimb, acest lucru nu i-a împiedicat pe slovaci să se bucure de o creștere economică spectaculoasă și să intre în zona euro în urmă cu 5 ani. Unul dintre punctele lor forte este turismul, deși pentru mulți poate că Slovacia nu ar fi prima țară la care s-ar gândi când vine vorba de turism. Chiar dacă nu are ieșire la mare, Slovacia se bucură de prezența Munților Tatra, cei mai înalți din lanțul carpatic, și de existența a numeroase peșteri și castele, care datează, în cea mai mare parte, din epoca habsburgică. Deși România are un relief mult mai diversificat și multe lucruri de oferit din punct de vedere turistic, Slovacia ne-a întrecut cu mult la acest capitol, diferența făcând-o calitatea serviciilor, atenția acordată confortului și satisfacției turiștilor, grija pentru locurile ce le aparțin. Slovacii sunt oameni primitori și te fac să te simți bine în oricare parte a țării ai ajunge, ceea ce face din Slovacia o destinație turistică preferată de mulți. În centrul capitalei Bratislava, se puteau auzi pe stradă zeci de limbi străine, de la chineză și arabă până la maghiară și română. Un lucru inedit pentru mine a fost să întâlnesc, pe parcursul celor trei săptămâni, destul de mulți români în capitala slovacă, ei fiind stabiliți de ceva vreme acolo în căutarea unui trai mai bun. În mod normal, românii emigrează către Europa de Vest sau State, dar, ascultând părerile românilor pe care i-am întâlnit, Slovacia a fost pentru ei alegerea ideală.
Întotdeauna când vizitez o țară străină, sunt fascinată de diferențele culturale. O diferență culturală care m-a impresionat în mod cât se poate de plăcut e că la slovaci cultura fast-food-ului este aproape absentă. Dacă pe străzile Bucureștiului vezi câte o shaormerie și patiserie la fiecare parter de bloc, în Bratislava, acest fenomen este extrem de rar întâlnit, iar oamenii acolo, din câte am putut observa, duc un stil de viață foarte sănătos în comparație cu alte nații mai „corupte”. În magazine, coșurile de cumpărături conțineau de cele mai multe ori fructe, legume și lactate, iar mâncarea tradițională gătită este la mare preț. Slovacii se mândresc cu mâncarea lor națională, bryndzove halusky (un fel de găluște micuțe cu brânză de burduf), dar și cu alte preparate precum plăcinta cu mac sau pirohy (un fel de colțunași cu umplutură de cartofi, carne sau brânză) și multe altele. Trebuie să menționez și că slovacii sunt mari consumatori de lactate, de care nu duc lipsă deloc, și se pot mândri cu produse de foarte bună calitate ce pot fi considerate adevărate delicatese. Băutura națională este Kofola, o băutură răcoritoare de tip cola, dar care este mai mult de atât: conține un amestec de plante, ceea ce îi conferă un gust deosebit de aromat, care m-a făcut să o numesc mai în glumă, mai în serios „Jägermeister fără alcool”.
În Slovacia, influența germană este puternică, iar acest lucru se observă în sistemul de transport public. În capitala Slovaciei, nu există metrou, însă nici nu ar fi nevoie, ținând cont că Bratislava aduce mai mult a oraș cochet de provincie decât a metropolă aglomerată. Tramvaiele, autobuzele și troleibuzele circulă după un program fix, afișat în fiecare stație, și nu pleacă niciodată nici mai devreme, nici mai târziu de ora afișată. Faptul că Bratislava are o populație de aproximativ jumătate de milion de locuitori face din această capitală un oraș liniștit, în care traficul este lejer, nu ai ocazia să auzi claxoane și șoferi nervoși aproape niciodată, căci nu există motive de furie la volan. Revenind la influența germană, slovacii sunt buni cunoscători ai limbii lui Goethe, care se predă adesea în școli ca primă limbă în detrimentul englezei. Distanța de doar 60 de km dintre Bratislava și Viena le face pe acestea cele mai apropiate capitale din lume, însă din Bratislava se poate ajunge cu ușurință atât în Budapesta, cât și în Praga datorită poziției centrale, în inima Europei.
După trei săptămâni, am părăsit Slovacia cu nostalgie și cu dorința de a mă reîntoarce. Mi s-a părut locul ideal pentru cei ce caută liniște, civilizație și ospitalitate. Prețurile fac din Slovacia o destinație turistică mai mult decât accesibilă în comparație cu țările vecine, iar experiența este într-adevăr neașteptat de plăcută. Recomand Slovacia tocmai pentru că nu se regăsește în „Top 10 atracții turistice din lume” și pentru că este locul ideal atunci când cauți „altceva” decât clasicele opțiuni.