Românca Daniela Rus este, din 23 mai, directorul CSAIL, laboratorul de informatică și inteligență artificială al renumitul institut MIT din America. Rus a fost pusă în locul lui Anant Agarwal, care a fost recent numit președinte al EDX, o inițiativă de învățare on-line de la MIT și Universitatea Harvard.

   Daniela Rus a fost director asociat al CSAIL pentru trei ani, între 2008 și 2011, și a fost co-director al Centrului CSAIL pentru Robotică din 2005, scrie MITnews. Ea conduce, de asemenea, CSAIL – laboratorul de distribuție robotică. Rus este prima femeie care a devenit director la CSAIL.

   „Rus, un cercetor în robotică renumit, este cunoscut pentru performanța în materie de cercetare și de proiecte în materie programabilă și robotică distributivă. Interesele sale de cercetare în robotică și distribuție de calcule mobile au condus la o serie de proiecte noi de transport, securitate, mediu de modelare și de monitorizare, explorare subacvatica, și agricultură”, este descrisă cercetoarea pe site-ul institutului.

   „Aștept cu nerăbdare să lucrez cu Daniela în această funcție. Ea este un savant excepțional și un lider excelent, cu o viziune puternică pentru viitorul CSAIL”, a declarat decanul Facultății de Inginerie a MIT.

   Daniela Rus are 48 de ani, a emigrat cu familia în SUA în anii ’80 și și-a dat doctoratul în computer science la Cornell University. Din 2003 activează la MIT, unde a ajutat la dezvoltarea a numeroși roboți, inclusiv unii capabili să facă grădinărit, să taie un tort aniversar sau să coacă prăjituri.

Foto: MITnews

Vrei sa comentezi?