educatie-rutiera-in-scoli

   Două ONG-uri, ActiveWatch și Organizația Transportului Alternativ in Romania (OPTAR), atrag atenția că, deși prevazute prin lege ca fiind obligatorii, orele de educație rutieră lipsesc din școlile din România.

   Cele două organizații solicită Ministrului Educației și Ministrului Afacerilor Interne să comunice numărul de cereri ce trebuie adresate de părinți pentru ca educația rutieră să fie predată elevilor din unitățile de învățamant preșcolar, primar și gimnazial.

   “Conform Ordonanței de urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002, cunoscută și sub numele de <Codul Rutier>, în unitățile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial obligatoriu se desfășoară cel puțin o oră de educație rutieră pe săptămână, pe parcursul anului școlar. Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni nerespectarea obligatiilor de a efectua orele de educație rutieră în unitățile de învățământ, spune Codul Rutier.

   Cele două asociații spun că, potrivit opiniei multor angajați ai administrației locale și centrale, precum și declarațiilor Poliției Rutiere, lipsa de educație rutieră stă la baza multor evenimente din trafic, iar numărul de persoane moarte în accidente rutiere este de aproape două ori mai mare în România decât media europeană.

   România este singura țară europeană unde elevii nu beneficiază de un sistem coerent de educație rutieră.

Vrei sa comentezi?