ziua-mondiala-a-populatiei

În fiecare an, pe data de 11 iulie, toate statele lumii celebrează Ziua Mondială a Populației.

Marcarea acestei zile are loc  la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populației globale la 11 iulie 1987.

În fiecare an este stabilită o temă menită să evidențieze un domeniu de interes prioritar. Anul acesta tematica se referă la maternitatea la vârsta adolescenței.

Aproximativ 16 de milioane de fete sub 18 ani nasc în fiecare an. Iar 3,2 milioane recurg la avorturi nesigure, care pot cauza boli, leziuni și chiar moartea.

 Potrivit estimărilor ONU, aproape 220 milioane de femei din țările în curs de dezvoltare nu-și doresc să aibă copii, însă nu au acces la mijloace contraceptive.

În mesajul secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru marcarea din acest an a Zilei mondiale a populației, se subliniază importanța educației fetelor cu privire la sexualitate, încă din școala primară.

Asta pentru ca ele să poată decide când doresc să devină mame, dar și necesitatea de a le oferi servicii complete de sănătate sexuală și reproductivă, care includ planificarea familială, prevenirea și tratamentul infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.

Vrei sa comentezi?