Aflată la a patra ediție, Caravana Muzeelor invită copiii de 6-10 ani să cunoască mai bine Bucureștiul. Astfel, opt muzee bucureștene vor găzdui, pe durata vacanței de vară, ateliere de educație cultural-artistică. Caravana Muzeelor 2015 este organizată de Global Mindscape, Muzeul Municipiului București (MMB), Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar, Muzeul Național al Pompierilor – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Muzeul Național Tehnic Prof. Inginer Dimitrie Leonida.

Caravana Muzeelor 2015

   Urcați copiii în Caravana Muzeelor în perioada 15 iulie – 4 septembrie 2015, de miercuri până vineri, începând cu ora 10.00 (aproximativ două ore). Prin intermediul jocului și al artelor copiii vor descoperi, pe înțelesul lor, câteva secrete ale muzeelor și tehnici artistice inspirate de obiectele de preț găzduite de acestea. Pe care, firește, le vor experimenta: cu pensula în mână și foaia albă în față, prin lucrări în creion, pastel, tempera, modelaj sau chiar linogravură. Caravana Muzeelor a fost inițiată în anul 2012, numărul de muzee implicate fiind de cinci. O noutate a acestei ediții este implicarea amplă a Muzeului Municipiului București: cinci sedii ale acestei instituții importante pentru cunoașterea orașului participă în proiect pentru prima dată, găzduind grupurile de copii curioși și creativi.

   Atelierele de vacanță debutează în zilele de 15-17 iulie la Muzeul Theodor Aman (MMB), unde povestim despre Viața cotidiană în lucrările lui Theodor Aman: descoperim viața cotidiană în Bucureștiul secolului al XIX-lea prin intermediul lucrărilor realizate de Theodor Aman, artist apreciat în epocă și fondator al Școlii de Belle-Arte din București, iar în cadrul aplicațiilor practice abordăm pictura pe lemn față-verso și linogravura.

   La Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar (22-24 iulie) copiii au ocazia să descopere stilul inconfundabil al artistului Vasile Grigore, personalități portretizate de diverși artiști, precum detalii despre colecția de artă tradițională românească. La ateliere abordăm tehnici speciale: pictăm cu acrilic pe placaj preparat de formă pătrată sau decorăm o trăistuță: învățăm să realizăm o bordură cusută, apoi pictăm motive decorative pe câmpul central.

   A treia săptămână (29-31 iulie) este dedicată ciclului intitulat Istoria unei familii, mai precis familiei Macovei: Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (MMB). Vizităm clădirea care adăpostește colecția arhitectului diplomat Pompiliu Macovei și a soției acestuia, pictorița Ligia Macovei, iar la aplicația practică pictăm cu acrilic pe carton pânzat inspirați de picturile din muzeu. Pasiunea de a colecționa a celor doi soți Macovei a început cu arta populară. Vom păși pe urmele lor, iar la atelierul de joi, 30 iulie, vom picta un vas de ceramică decorat cu motive tradiționale românești.

   În august și septembrie 2015 Caravana Muzeelor se oprește la temele:

Foișorul de Foc și destinul pompierilor – 5-7 august

Istoria unei familii: familia Storck – 12-14 august

Descoperim știința prin artă la Muzeul Tehnic – 19-21 august

Istoria unei familii: familia Nottara – 26-28 august

De la fereastra Palatului Suțu – 2-4 septembrie

  Urcați copiii în Caravana Muzeelor folosind adresa caravana.muzeelor@gmail.com sau telefonul 0724.083.932

   Taxa de participare (include materialele folosite și accesul în muzeu): 10 lei / copil / atelier

   Detalii: https://caravanamuzeelor.wordpress.com

Vrei sa comentezi?