Ziua europeană a vecinilor este marcată, anual, spre sfârșitul lunii mai. În 2016, ea este stabilită pentru data de 27 mai.

ziua-europeana-a-vecinilor

   Inițiativa aparține unui francez de origine română, Atanase Périfan, consilier municipal în cadrul primăriei din Paris.

   În 1990, acesta a creat Asociația ”Paris d’Amis” pentru a îmbunătăți legăturile sociale între vecinii din diverse zone ale orașului, potrivit www.european-neighbours-day.com. S-au obținut sponsorizări pentru vecinii în dificultate, o mașină pentru cei cu mobilitate redusă, s-au creat creșe, cei fără loc de muncă au fost ajutați să-și găsească un job, iar cei singuri au fost invitați de vecini la un Crăciun în familie.

   În 1999 când asociația a marcat prima Zi a Vecinului, 10 mii de rezidenți luau parte la sărbătoare, iar un an mai târziu, evenimentul era organizat la scară națională, în mai mult de 30 de comune și orașe.

   În 2003, sărbătoarea a luat amploare și s-a răspândit în Europa devenind Ziua Europeană a Vecinilor, iar din 2007 a fost marcată și pe alte continente.

   Ziua Europeană a Vecinilor atrage atenția și asupra tendințelor de creștere a individialismului, izolării, singurătății și de degradare a relațiilor sociale.

Vrei sa comentezi?