În fiecare an, pe 3 martie, se aniversează  Ziua Mondială a Scriitorilor.

   Poeți, eseiști, nuveliști, dramaturgi, critici literari, istorici și jurnaliști de pretutindeni sunt amintiți și apreciați pentru rolul în dezvoltarea literaturii și a culturii la nivel mondial.

   Evenimentul este organizat la nivel mondial de filialele PEN-Cluburilor afiliate la Organizația Internațională a Scriitorilor din care fac parte poeți, dramaturgi, eseiști, editori și nuveliști.

   Inițiat, în 1921, de un grup de scriitori englezi și francezi, International PEN a fost prima și a rămas singura organizație internațională a scriitorilor.

   International PEN a fost creat pentru a promova prietenia și cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni, indiferent de opiniile lor, politice sau de altă natură, pentru a lupta în favoarea libertății de expresie și pentru a a-i apăra pe aceia care au de suferit în regimurile politice opresive. International PEN are aproape 130 de centre în întreaga lume, dintre care cel mai mare este PEN American Center.

   PEN Romania a apărut în anul 1923, la inițiativa unor personalități literare precum Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, Camil Petrescu, Mircea Eliade, Octavian Goga și mulți alții.

Vrei sa comentezi?