toata-lumea-in-miscare-program-national-de-educatie-pentru-sanatate

  România se confruntă cu o rată de mortalitate prin boli cronice de două ori mai mare decât media din statele UE, iar mortalitatea pentru principalele boli netransmisibile este mai accentuată decât în alte țări UE, în special în cazul mortalității premature (la 0 – 54 ani), potrivit Eurostat.

   Lipsa evaluării riscurilor, depistarea târzie a afecțiunilor și absența unui program eficient de prevenție sunt câteva dintre cauzele subliniate în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, elaborată de Ministerul Sănătății.

Factori de risc: fumatul, alimentația, sedentarismul

   Bolile netransmisibile (BNT) sau ”cronice” sunt afecțiuni medicale sau maladii de durată, care progresează lent și reprezintă o problemă majoră de sănătate publică.

   Se estimează că până la două treimi din decesele premature cauzate de BNT sunt legate de expunerea la patru mari factori de risc: fumatul, alimentația necorespunzătoare, lipsa de activitate fizică și consumul de alcool, iar o treime din cazuri sunt legate de sistemele de sănătate deficitare, care nu răspund în mod eficient nevoilor medicale ale persoanelor cu BNT.

   Un ghid elaborat de organizațiile UNICEF și NCD Child privind controlul BNT la copii și adolescenți arată că circa 10% din decesele provocate de BNT au loc în rândul persoanelor care nu au împlinit 20 de ani.

Educație pentru sănătate în școli

  Junior Achievement România pregătește o programă transdisciplinară de educație pentru sănătate și viață activă, ce ar putea veni în completarea programului opțional de educație pentru sănătate pentru clasele a IX-a și a X-a, cu modulele Sport și Alimentație sănătoasă. Acestea sunt implementate în peste 230 de școli și au implicat până în prezent 11.600 de elevi din peste 100 de localități.

   Modulele includ și activitatea cluburilor antreprenoriale I <heart> sport ce revitalizează activitățile sportive din licee și încurajează tinerii să adopte un stil de viață activ și sănătos.

   Programul este implementat de organizația Junior Achievement, finanțat de AstraZeneca și sprijinit de Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Ministerul  Sănătății și Ministerul Educației Naționale și cuprinde elemente de prevenție a îmbolnăvirii prin înțelegerea modului de funcționare a sistemelor cardiovascular și respirator, precum și un program săptămânal de activități fizice.

  Potrivit unui sondaj realizat de organizația Junior Achievement România în rândul cadrelor didactice si elevilor, principalele nevoi de informare la nivelul elevilor sunt fumatul pasiv, consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, gestionarea stresului, importanța alimentației sănătoase, descoperirea fiziologiei corpului omenesc și igiena personală.

  Mai mult de jumătate dintre cei chestionați consideră că modalitatea cea mai eficientă de a promova informațiile despre aceste subiecte în rândul tinerilor este introducerea în școli a unui program educațional transcurricular.

Vrei sa comentezi?