Profesorii care vor să garanteze pentru calitatea lucrărilor științifice realizate în afara mediului academic ar putea fi obligați să solicite avizul universității la care predau, informează Mediafax.

   Decizia ar putea fi luată în contextul scandalului declanșat de numărul mare de așa-zise lucrări științifice scrise de deținuți pentru a li se reduce pedepsele, acestea fiind girate de cadre universitare.

   Ministerul Educației a cerut Consiliului Național al Rectorilor o centralizare a tuturor acestor cazuri de lucrări scrise după gratii și girate de profesori. În urma raportului se dorește ca niciun cadru universitar să nu mai poată garanta vreo lucrare științifică din afara universității, fără înștiințarea universității la care predă.

   „A fost o situație de care nu ne-am lovit până acum, deși ea a fost inclusă în regulamentele comisiilor de etică, dar acum, odată cunoscută situația, probabil că se va introduce o prevedere care să fie similară cu aceea în care atunci când un cadru didactic titular dintr-o universitate vrea să predea într-o altă universitate, trebuie să ceară aprobarea Senatului (universitar). Asta înseamnă că atunci când un profesor universitar vrea să gireze lucrarea unui pușcăriaș, să aibă nevoie de aprobarea universității. Unele universități nu au fost de acord cu termenul aprobare și s-au oprit la termenul de avizare.

   Oricum i-ai spune, asta înseamnă că universitatea își asumă și răspunderea pentru că în momentul de față, în cele mai multe situații, universitățile nu au avut cunoștință de ceea ce au făcut cadrele didactice din universitățile lor, pe baza dreptului de liberă exprimare în domeniul științific al fiecăruia. Acest lucru va fi recomandat la nivelul universităților, iar universitățile sper să reproducă acest lucru în propriile reglementări interne. În ceea ce-i privește pe profesori, aceștia pot fi trași la răspundere de la caz la caz. Nu ai bază legală să stabilești ceva fiindcă nu a fost ceva interzis legal, aici se pune problema moralității”, a declarat Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor și fost ministru al Educației, pentru Mediafax.

Vrei sa comentezi?