Profesorii de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București i-au trimis o scrisoare deschisă Primarului General al Capitalei în care reclamă faptul că nu-și pot desfășura activitatea din cauza poluării fonice create de Festivalul Iubirii, care are loc în Piața Universității. Astfel de incidente au avut loc și în anii trecuți, iar cadrele universitare au mai semnalat situația Direcției de Mediu a Primăriei și Poliției Locale.

   „Facultatea de Istorie a Universității din București, instituție de tradiție și elită a învățământului superior românesc, este supusă unei constante poluări fonice care împiedică derularea normală a procesului didactic și academic. În urma amenajărilor urbanistice din Piața Universității, spațiul din zona statuilor, aflat în fața clădirii simbol a Universității, a devenit treptat spațiu de desfășurare a unor evenimente de divertisment de tipul târgurilor și festivalurilor. Prin această scrisoare deschisă redactată de către noi, profesorii Facultății de Istorie, vă semnalăm efectul negativ pe care această transformare îl are asupra desfășurării procesului didactic în cea mai importantă instituție de învățământ superior din România“, se arată în deschiderea scrisorii, semnată de 35 de cadre didactice ale Facultății de Istorie.

   În continuare, se precizează faptul că activitatea didactică se desfășoară de luni până sâmbătă – în intervalul 8.00-20.00 (de luni până vineri) și 8.00-16.00 (sâmbăta) – și cuprinde cursuri, seminarii, consultații, conferințe și cercuri științifice. În plus, sala de lectură a bibliotecii este deschisă de luni până vineri, între 8.00 și 19.00, iar sâmbăta până la ora 14.00. Profesorii îi cer primarului Capitalei, Gabriela Firea, să interzică orice „activitate sonoră“ în timpul săptămânii până la ora 20.00, iar sâmbăta până la ora 16.00, menționând că în ultimele zile s-au aflat în imposibilitatea de a-și desfășura în condiții normale activitatea din cauza „poluării sonore constante creată de Festivalul Iubirii“.

   „Repetițiile, concertele, fondul muzical ambiental acoperă orice altă acțiune desfășurată în facultate, făcând imposibilă activitatea noastră de profesori și determinând o stare de stres și agitație atât în rândul studenților, cât și al profesorilor și blocarea procesului didactic. Este o situație cu care ne-am confruntat și în cursul anului trecut cu ocazia unor evenimente similare și pe care am semnalat-o prin numeroase plângeri la Direcția de Mediu a Primăriei și la Poliția locală, rămase fără rezultat. Vă solicităm luarea de urgență a măsurilor de interzicere a oricăror activități sonore desfășurate în timpul săptâmânii până în ora 20.00 și sâmbăta până în ora 16.00 și, prin aceasta, respectarea actului educațional pe care Universitatea din București îl are ca misiune încă de la fondarea sa în 1864“, adaugă profesorii în scrisoarea deschisă.

   Scrisoare deschisă a profesorilor din Facultatea de istorie – Universitatea din București o găsești aici.

Vrei sa comentezi?