învățământul -profesional

    Profesorii români învață de la austrieci cum să predea ore în învățământul profesional.

     Este vorba de colaborări între instituțiile de învățământ din cele două țări. Astfel, dascălii români vor putea face schimb de experiență cu cei austrieci.

    Totul este prevăzut într-un memorandum încheiat de Executiv cu Ministerul Educației din Austria.

    În țări precum Austria, Germania sau Finlanda școala nu produce șomeri, ci persoane calificate.

    Practic, orientarea elevilor către învățământul profesional începe încă de la vârsta de 10 ani. Psihologul școlii aplică anumite chestionare pentru a vedea ce aptitudini are elevul și către ce domeniu i-ar plăcea să se orienteze, în viitor. Oricine face practică într-o școală de meserii poate oricând urma liceul și facultatea. Admiterea în învățământul profesional se face fără examen în Austria, în funcție de notele la anumite discipline. Pregătirea practică se desfășoară în grupe mici, de cel mult 10 elevi. Nu școala, ci părintele alege operatorul economic la care copilul face practică, pe baza unui contract. Pe durata școlarizării, elevul primește între 400 și 600 de euro pe lună. În cazul în care absentează nemotivat, i se reziliază contractul.

   Pe de altă parte, Ministrul Educației, Remus Pricopie, a anunțat că și liceele agricole vor fi relansate.

  Pricopie s-a arătat un susținător al reînființării școlilor profesionale. Recent, Ministrul Educației a declarat că 60% dintre liceele din România sunt licee teoretice, în condițiile în care procentul acesta ar trebui ocupat de învățământul profesional.

Vrei sa comentezi?