cined_lansare_paris

   CinEd, un proiect amplu de educație cinematografică pentru elevi, inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză și susținut de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene, va fi implementat și în România.

   CinEd – European Education for Youth este o inițiativă ambițioasă de cooperare europeană, care aduce laolaltă organizații culturale din Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă și România, propunându-și ca în anii următori să atragă interesul cât mai multor țări europene care să-și pună la comun resursele pentru dezvoltarea educației cinematografice la nivel extins.

   În România proiectul va fi coordonat de Societatea Culturală NexT și Asociația Culturală Macondo.

   În cadrul proiectului se va realiza un catalog online de filme europene de diverse genuri, pentru toate categoriile de vârstă (ciclu primar – gimnazial – liceal), însoțite de materiale pedagogice, care vor fi puse gratuit la dispoziția profesorilor, educatorilor și a cât mai multor tineri în decursul anilor următori.

   Activitățile educaționale pe care le va propune programul vor ajuta elevii să-și dezvolte abilitățile de analiză critică și estetică a mesajelor audiovizuale în general și a filmelor, privite ca obiecte artistice, în particular, să manifeste interes față de cinematografie ca artă și industrie și să facă un pas mai departe în integrarea diversității culturale.

   Filmele din colecția CinEd vor fi disponibile într-o varietate de formate care vor putea fi proiectate în spații diverse – de la cinematografe la standarde profesioniste, la săli cu echipament minimal sau chiar în sala de clasă –, rezolvând astfel o parte din dificultățile tehnice cu care se confruntă inițiativele de educație cinematografică în România și sporind numărul de spectatori.

   Proiectul se va desfășura în capitală și în mai multe orașe din România pe tot parcursul anului școlar.

   Pe lângă proiecții de film și întâlniri cu profesioniști din domeniu, se vor organiza sesiuni de formare a cadrelor didactice, pentru a crea un mediu cât mai fertil dezvoltării unei noi generații de spectatori avizați, cu un gust cultivat pentru cinemaul de artă european.

Vrei sa comentezi?