Religia nu mai este obligatorie în școală. Judecătorii Curții Constituționale au decis că obligația părinților de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educației, este neconstituțională.
Mai mult, aceștia au hotărât cu unaimitate de voturi ca o astfel de cerere să fie făcută de acum doar de către cei care vor să studieze această disciplină. Decizia Curții Constituționale este general obligatorie.
Decizia apare după ce judecătorii constituționali au dezbătut o excepție de neconstituționalitate ridicată la Judecătoria Buzău – secția civilă.
Religia se studiază în școala românească începând de la clasa pregătitoare și până la clasa a XII-a.
Între timp, o propunere legislativă a deputatului independent Remus Cernea de a înlocui opționalul de Religie cu „Etică și cultură civică“ în școli a trecut luna trecută tacit de Camera Deputaților și urmează să fie dezbătută la Comisia de Învățământ din Senat. Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la începutul anului viitor.
Practic, elevii ar urma să învețe la ora de „Etică și cultură civică“ cele mai importante doctrine și valori morale de inspirație filosofică, științifică sau religioasă ale umanității, dar și elemente de cultură civică.