plaggy

   Peste 200 de cercetători, cadre didactice universitare, personalități ale vieții publice din România sau studenți s-au alăturat, în prima zi, demersului inițiat de Societatea Academică din România (SAR), prin care se solicită Ministerului Educației evaluarea, sancționarea și chiar desființarea școlilor doctorale din România care permit și promovează impostura academică.

   Printre cei care au semnat deja petiția se numără Alina Mungiu-Pippidi, Liviu Antonesei, Andrei Oișteanu, Andrei Pleșu, Aurora Liiceanu, Daniel David, Lia și Dan Perjovschi, Mircea Miclea, Claudiu Crăciun, Madlen Șerban, Gabriel Bădescu, Liviu Giosan, Raul Mureșan, Octavian Popescu, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu, Anca Dobrean, Mihai Goțiu, Ioana Cristea, Andrei Miu, Aurora Szentagotai, Călin Hentea, Alex Bajdechi, Vlad Dan Cherecheș, Andreea Petruț.

   ”Deși Legea Educației prevede evaluarea școlilor doctorale, acest fapt nu s-a realizat până în prezent, determinând astfel lipsa unor sancțiuni concrete pentru școlile doctorale care încalcă în mod flagrant normele etice din cercetarea științifică și nu produc performanță relevantă și recunoscută la nivel internațional”, se arată în petiția inițiată de SAR, prin care se solicită, în mod expres:

*1. Respectarea Legii Educației Naționale și evaluarea școlilor doctorale;*

*2. Suspendarea automată a dreptului de funcționare pentru orice școală doctorală în cadrul căreia au fost găsite mai mult de 2 plagiate, până la evaluarea și remedierea situației;*

*3. Suspendarea dreptului de funcționare pentru orice școală doctorală în care nu există numărul minim de conducători de doctorat prevăzut de lege care să îndeplinească criteriile CNCS 2011 de eligibilitate la granturile IDEI*.*

* criteriile minimale de eligibilitate pot fi citite aici:
http://uefiscdi.gov.ro/userfiles/file/COMPETITIE%202011_IDEI/PCE/standarde_minimale_eligibilitate.pdf

   ”Respectați mai puțin un general fără doctorat, sau un politician, sau un agent de informații în Orientul Mijlociu? De ce oare nu există în Europa alte academii care să dea doctorate organizate de servicii secrete, și militarii de vârf care își dau doctoratul o fac la instituții academice autonome, unde calitatea e verificată de mediul academic? De ce la această oră nu există, deși legea o cere, o evaluare a școlilor doctorale din România printr-un indicator simplu? Oare nu tocmai pentru a continua să dezvoltăm rețeaua de influență a diplomelor de doctorat prin școli doctorale care sunt integral forme de impostură academică?”, întreabă Alina Mungiu-Pippidi, președintele SAR, inițiatoare a acestei petiții.

   Petiția ”Să tăiem plagiatul de la rădăcini!” poate fi semnată pe site-ul România Curată
(http://www.romaniacurata.ro/petitie-sa-taiem-plagiatul-de-la-radacini-cere-si-tu-alaturi-de-romania-curata-sanctiuni-pentru-scolile-doctorale-care-sustin-impostura-academica/) .

   Semnăturile vor fi depuse de SAR la Ministerul Educației.

Vrei sa comentezi?