Parlamentul European recomandă ore de șah în școli. Motivele sunt suficiente. Studiile arată că performanțele școlare s-au îmbunătățit cu 17,3% pentru elevii care au desfășurat în mod regulat cursuri de șah, comparativ cu doar 4,6% pentru cei care au participat la alte forme de activități educaționale complementare. De asemenea, creativitatea celor ce joacă șah este de două sau chiar trei ori mai mare față de cea a celor care nu practică șahul.
În Armenia șahul este predat ca materie obligatorie începând din școala primară. În Spania există câteva zone unde apare fie ca disciplină obligatorie, fie ca una opțională sau ca activitate extrașcolară.
La noi, Federația Română de Șah încearcă să convingă de ani de zile Ministerul Educației să intoducă această disciplină măcar pentru preșcolari și pentru puștii din clasele primare. Autoritățile au luat în calcul această posibilitate abia anul trecut. Atunci, s-a hotărât că proiectul propus de Federație va fi pus în aplicare începând cu anul școlar 2014-2015. Practic, directorii fiecărei școli din România ar urma să decidă dacă vor să introducă o oră de șah pe săptămână ca materie opțională pentru clasele I-IV. În clasa I vor fi predate tehnici de bază, precum așezarea pieselor, procedee tactice, scheme de deschidere, apoi tehnici de joc la mijlocul tablei, cum să întindă o capcană sau cum să iasă din una.
Până atunci însă, dacă aveți un copil pasionat de sportul minții și căutați o școală de șah pentru el aveți de unde alege. În Capitală îți poți trimite micuțul la Școala de Șah a Clubului Sportiv Universitar de Șah București. Cursurile individuale au loc atât la sala de antrenament cât și la domiciliul elevului. Clubul oferă însă și cursuri pe grupe de lucru, în cadrul grădinițelor, afterschool-urilor sau școlilor unde învață elevii.
Dacă optezi pentru un club de lux, cum este cel al lui Dinu Pescariu, atunci trebuie să fii dispus să dai 200 de lei pe lună pentru opt ședințe de pregătire.
În Iași sunt deja două școli unde a fost introdus șahul ca disciplină școlară. E vorba de Școala Nr.15 “Ștefan Bârsănescu” și Școala Nr. 22 “B.P.Hașdeu”. Elevii chiar sunt notați la catalog în urma activității de la ore. Elevii pot opta să se perfecționeze într-ale șahului la Clubul Sportiv “Micul Șahist”, Clubul Sportiv Sfinxul Iași sau Clubul Sportiv “Philidor”.
În Cluj, copiii învață să dea șah mat de la grădiniță. Clubul de Șah “Juniorul” se ocupă intens de pregătirea celor cu potențial. Clubul își desfășoară activitatea și în cadrul unor instituții de învățământ clujene precum: Liceul “George Coșbuc”, Liceul “Onosifor Ghibu”, Școala “Liviu Rebreanu”, Școala Horea, Școala “Nicolae Titulescu”, Școala “Radu Stanca”, Liceul “Brassai Samuel”. O ședință durează aproximativ 45 de minute iar prețul este calculat semestrial sau lunar, în funcție de pachetul oferit. Mai exact, 55 de lei pe semestru, și 20 de lei sau 12 lei pe lună. La Timișoara, Clubul Sportiv Mediator, oferă elevilor lecții de inițiere în șah. Programa este ușor de parcurs iar în funcție de evoluția și dorința copiilor se poate opta pentru “Cursul de avansați”.
Dacă încă stați pe gânduri să vă trimiteți sau nu piticul la șah vă reamintim vorbele lui Nicolae Iorga: “Șahul este cel mai minunat mijloc de disciplinare a gândirii, de ordonare a domeniilor de cunoaștere și de recreație a spiritului.”