Un raport al Comisiei Europene  arată că 16 țări din Uniunea Europeană  au înghețat sau redus salariile profesorilor.

„În Irlanda, Grecia, Spania, Portugalia și Slovacia această profesie este cea mai grav atinsă de restricțiile bugetare și de măsurile de austeritate”, recunoaște Comisia, în raportul său.

Astfel, Grecia a redus cu 30% nivelul salariului de bază al profesorilor și a suspendat primele de Crăciun și de Paști.

Irlanda a redus cu 13% salariile profesorilor în 2011. Persoanele angajate după 31 ianuarie 2012 și-au văzut salariile reduse cu încă 20%, din cauza desființării indemnizației de calificare.

În Spania, salariile profesorilor și ale altor salariați publici au scăzut cu circa 5% în 2010 și nu au mai fost ajustate de atunci în funcție de inflație. Măsuri similare au fost adoptate în Portugalia.

În România, salariile profesorilor, ca și ale celorlalți bugetari, au scăzut cu 25% în 2010, dar au fost ulterior ajustate cu 15%, într-o primă etapă, în 2011, și cu alte circa 8 procente în această vară.

Și remunerația cadrelor didactice din Bulgaria, Cipru, Estonia, Franța, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Croația și Liechtenstein a avut de suferit. Fie a scăzut ușor, fie a stagnat.

Raportul Comisiei Europene arată că doar în patru state europene salariile au fost majorate: Republica Cehă, Polonia, Slovacia și Islanda.

Vrei sa comentezi?