tribul_kassena

Un sat foarte mic din Burkina Faso este o locație în care pictura poate fi văzută la tot pasul. Clădirile, gardurile și chiar mormintele sunt învelite în diverse picturi realizate de localnici, scrie Mediafax.

Tiebele este una dintre așezările aparținând tribului Kassena, unul dintre cele mai vechi grupuri etnice ale țării. Tribul Kassena s-a stabilit în această zonă în secolul cincisprezece.

Pereții exteriori ai tuturor locuințelor din satul african sunt acoperiți cu diverse picturi care înfățișează figurine geometrice dar și simboluri speciale inventate de tribul Kassena. Locuitorii acestui sătuc au și un sistem de coduri special inventat pentru a desemna ierarhia fiecărui locuitor al comunității.

Locuința șefului tribului african poate fi cu ușurință găsită, deoarece aceasta este cea mai bogat decorată clădire, fiind de fapt echivalentul palatului regal pentru cei din tribul Kassena.

Chiar dacă unicitatea acestui așezământ este de necontestat, oamenii din tribul african preferă să își mențină satul izolat pentru conservarea picturilor, așa că turiștii nu sunt des primiți aici. Pe viitor însă acest lucru s-ar putea schimba, deoarece un nou program turistic ce urmează a fi implementat ar putea ajuta la strângerea fondurilor în vederea conservării acestui sit.

În momentul de față satul celor din tribul Kassena se află sub observația Fundației Mondiale pentru Monumente, o insttuție care are ca obiectiv drept protejarea sit-urilor valoroase din punct de vedere arhitectural din toată lumea.

Vrei sa comentezi?