Scientix_logo mediu

   de Prof. Vasilescu Irina, Școala Gimnazială Nr. 195, București

 

   Comisia Europeană a lansat în mai 2010 Scientix (www.scientix.eu), un portal web care are ca public țintă profesorii, cercetătorii, factorii de decizie politică, părinții și orice alte persoane interesate în predarea și învățarea matematicii și a disciplinelor științifice.

   Scientix oferă acces la materiale, rezultate de cercetare și documente de politici educaționale europene, la proiecte de educație în domeniul matematicii și științelor finanțate de Uniunea Europeană și de către diverse inițiative naționale. Platforma facilitează diseminarea regulată și schimbul de știri, know-how și  bune practici în educația științifică din întreaga Uniune Europeană.

   Scientix este operat de European Schoolnet (www.europeanschoolnet.org) în numele Comisiei Europene. European Schoolnet (EUN) este un factor cheie la nivelul UE în domeniul educației, reprezentând o rețea din 31 de ministere ale educației din statele membre ale UE și dinafara acesteia. EUN oferă portaluri și instrumente online pentru predare, învățare și colaborare și are ca obiectiv a aduce o schimbare în școală prin intermediul utilizării noilor tehnologii.

   Portalul este disponibil în șase limbi: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană și poloneză și oferă acces la produsele și rezultatele principalelor proiecte educaționale europene cu conținut de matematică și științe finanțate de Uniunea Europeană.

    Filozofia platformei poate fi rezumată prin următoarele cuvinte cheie: „a căuta”, „a găsi” și „a implica”. Acest motto pune accentul pe trecerea de la un portal de unde informația este diseminată către utilizatorii finali (care acționează în acest caz, în calitate de utilizatori pasivi) spre o platformă dinamică,  centrată pe utilizator. Scientix, prin urmare, nu ar trebui să fie văzută ca un simplu instrument de informare, ci mai degrabă ca o platformă colaborativă.

   Informațiile și serviciile furnizate cuprind mai multe dimensiuni ale educației în domeniul științelor și vizează o varietate largă de actori implicați în educația pentru știință. De exemplu, pentru cadrele didactice, Scientix a colectat materiale didactice de la sute de proiecte europene, pe care le face disponibile la cerere în toate limbile vorbite în Europa.

   Cu toate acestea, Scientix nu este doar o pagină web! Mai multe evenimente, cursuri online și ateliere de lucru au fost și vor fi în continuare organizate în următorii ani. Evenimentul principal de până acum a fost conferința Scientix, care a fost organizată în perioada 6-8 mai 2011, și a avut ca scop crearea de legături între comunitățile online din știință și educație. Un newsletter lunar este, de asemenea, trimis pentru a furniza informații despre actualizările de pe portal.

 

De ce un portal pentru educația în domeniul științific?

 

    Deși fiecare stat membru UE este responsabil pentru organizarea și conținutul sistemului său de educație, există avantaje în conlucrarea pe probleme cum ar fi cele de educație în domeniul matematicii și științei. Provocările legate de educația pentru știință și tehnologie sunt comune și urgente în toate țările europene: învățământul tradițional a fost axat  în principal pe predare și testare, pe dobândirea de cunoștințe și abilități, pentru un model de societate industrială care este în prezent în pe cale să dispară. Statele membre ale UE împărtășesc nevoia urgentă de a se adresa lipsei de interes a tinerilor pentru știință și tehnologie, nevoia de a atrage mai mulți dintre aceștia către cariere științifice și tehnologice și pentru a asigura tuturor tinerilor însușirea competențelor și cunoștințelor necesare de către viitorii cetățeni responsabili și inovatori. Aceasta este, însă, o investiție pe termen lung.

   Schimbarea sistemelor educaționale europene fragmentate și greoaie necesită eforturi susținute pe termen lung și implicarea tuturor părților interesate la toate nivelurile: profesorii trebuie să fie pregătiți și sprijiniți, factorii de decizie trebuie să definească și să aplice modificări în programele de învățământ, metodologiile și practicile de evaluare, părinții trebuie să înțeleagă și să sprijine nevoia de schimbare, iar universitățile, mediul de afaceri, actorii implicați în educația informală și societatea civilă trebuie să joace de asemenea un rol în scopul de a face educația științifică mai semnificativă și legată de societate. Acest lucru înseamnă că este necesar un efort concertat din partea tuturor părților interesate. Scientix poate juca un rol important în sprijinirea acestor eforturi, deoarece ea construiește puntea necesară între aceste părți interesate, în scopul de a facilita dialogul și schimbul de bune practici, orientări politice și rezultate ale cercetării.

    Accesul la portal este liber și gratuit, astfel încât oricine este interesat în educația științifică în Europa se poate alătura comunității Scientix. Cea mai mare parte a conținutului de pe portal este accesibilă pentru toți utilizatorii, fără înregistrare. Cu toate acestea, după înregistrare, utilizatorii au posibilitatea de a accesa unele conținut suplimentare, cum ar fi paginile lor personale, și de a folosi servicii suplimentare, cum ar fi forumurile și chatul, dar mai ales să solicite traduceri ale materialelor didactice existente. Toți utilizatorii sunt încurajați să își exprime opinia cu privire la portal prin instrumentul de feedback, și, astfel, să ia parte la dezvoltarea în continuare a portalului.

 

Găsirea de informații cu privire la proiecte  europene vizând educația științifică

 

   Secțiunea de proiecte a portalului Scientix prezintă proiecte educaționale europene de știință, matematică și tehnologie care sunt finanțate fie de către Comisia Europeană, sau de către alte entități publice. Se poate efectua o căutare avansată după subiect, grupul țintă, data începerii proiectului sau țările participante. Toate informațiile legate de  proiect sunt disponibile în șase limbi: engleză, franceză, germană, italiană, poloneză și spaniolă .

  Informațiile despre fiecare proiect sunt împărțite în trei pagini. Prima pagină, de prezentare a proiectului oferă o descriere generală a obiectivelor proiectului, informații despre parteneri, grupurile țintă, subiecte etc. (Imaginea 1). Aceste informații sunt deosebit de relevante pentru factorii de decizie, sau pentru oricine vrea o idee rapidă despre proiect. În secțiunea de cercetare a proiectului, cercetătorii și factorii de decizie pot găsi rapoarte, studii de caz și proiecte legate de domeniul lor de activitate, în timp ce managerii de proiect pot fi intersați de rezultatele și rapoartele proiectelor europene în domeniul matematicii și științelor.

img1

Imaginea 1

    Pe o a treia pagină (Imaginea 2), informațiile pentru profesori asupra proiectului includ date generale despre metodologia și strategiile didactice ale proiectului, precum și link-uri către materialele didactice și alte resurse de învățare dezvoltate în proiect, în cazul în care acestea au fost puse la dispoziție pe portalul Scientix. În această secțiune, profesorii vor găsi resurse pentru a stimula interesul elevilor pentru știință și pot solicita traducerea materialor didactice în oricare din cele 23 de limbi ale Uniunii Europene.

     Scientix le oferă profesorilor și alte avantaje: aceștia pot sugera noi proiecte, transmite știri și evenimente, își pot exprima opinia prin intermediul funcției de feedback a portalului, pot fi informați când vor avea loc ateliere de lucru și lua parte la acestea, sunt încurajați să se alăture comunității de utilizatori și să facă schimb de experiență cu colegii din întreaga Europă, prin utilizarea forumurilor și facilităților de chat.

img2

Imaginea 2

Informații despre cele mai recente știri din domeniul educației științifice din  Europa

    În secțiunea de știri a Scientix, puteți găsi știri naționale și internaționale actuale privind proiectele de educație știință, evenimente, concursuri, etc Toate știrile pot fi furnizate în oricare dintre cele 23 de limbi ale UE, dar un rezumat în limba engleză, un titlu și un teaser este adăugat la știri în toate limbile folosite pe portal. Proiectele incluse în Scientix au prioritate în a avea știri publicate pe Scientix, dar alte noutăți sunt, de asemenea, acceptate. Știrile pot fi căutate după subiect, grupul țintă, limba sau țara proiectului, și un feed RSS este disponibil.

    O opțiune în plus pentru a rămâne la curent cu cele mai recente știri este de a va abona la newsletter-ul Scientix, disponibil în cele șase limbi de pe portal. Newsletter-ul constă dintr-o informare lunară privind noul conținut al Scientix și este, de asemenea, publicat pe portal.

Fiți  la curent cu cele mai interesante evenimente legate de educația în domeniul matematicii și științelor

 

    Calendarul Scientix reunește evenimente educație legate de educația în domeniul matematicii și științelor din întreaga Europă și nu numai. Se acordă prioritate evenimentelor legate de proiectele incluse în Scientix, dar alte evenimente sunt, de asemenea, acceptate. Este posibilă căutarea de evenimente în funcție de țară, tipul de eveniment, subiect, grupul țintă și limba evenimentului (Imaginea 3) . Evenimentele pot fi importate direct în calendarele online ale utilizatorilor.

img3a

Imaginea 3

 

Schimb de informații cu privire la bune practici în predarea științelor

 

   Comunitatea Scientix oferă utilizatorilor ocazia de a-și împărtăși experiențe și idei și de a discuta despre proiecte. Comunitatea oferă două tipuri de instrumente de comunicare: forumuri și chat online.

   Forumurile au categorii separate pentru diferite discipline științifice, proiecte și țări. Noi categorii pot fi create la cerere, de exemplu, pentru proiecte. Forumurile sunt deschise pentru toată lumea, cu toate acestea, este necesar să vă înregistrați pe portalul Scientix, în scopul de a participa la discuții. Scientix dorește să încurajeze utilizatorii să se angajeze în discuții multilingve și salută contribuțiile în orice limbă. Utilizatorii forumurilor pot folosi instrumente de traducere online, pentru a îi ajuta la înțelegerea mesajelor.

   Instrumentul de chat al Scientix este un mod rapid și ușor de a interacționa direct cu alți utilizatori. După înregistrarea în portal, o pictogramă mică de chat apare în colțul din dreapta jos al paginii. De acolo, utilizatorii pot vedea care alți utilizatori sunt online, și începe discuția.

 

Cum se poate beneficia de cursurile on-line gratuite

 

    Platforma Moodle Scientix oferă posibilitatea de formare on-line, prin cursuri pentru cadrele didactice interesate în îmbunătățirea competențelor lor, oferind acestora ocazia de a învăța să folosească instrumente care pot aduce o nouă dimensiune pentru lecțiile lor de matematică sau științe, de a-și aprofunda cunoștințele pe teme specifice, sau chiar de a urma un curs introductiv pe un subiect cu totul nou. Cursurile Scientix Moodle includ teme cum ar fi crearea unui curs Moodle propriu, modul de a utiliza eficient instrumentele Google, sau cum se pot „condimenta” lecțiile de matematică.

 

Concluzii

 

    Scientix a fost lansat în mai 2010. De atunci, acesta s-a dovedit a fi un portal de succes, care atrage utilizatorii în a căuta proiecte educaționale de știință și studii, a naviga și descărca rapoarte, resurse și instrumente și a folosi serviciile de comunicare și de traducere furnizate. Sondajul anual de utilizare al Scientix a arătat că acesta a reușit să ajungă la grupurile țintă vizate: mai mult de două treimi din utilizatorii sunt profesori la școli sau universități , urmați de cercetatori, factori de decizie politică și manageri în învățământ, cum ar fi directori de școli, experți implicați în dezvoltarea curriculum-ului, etc.

   Cei mai mulți utilizatori sunt în căutarea de informații referitoare la proiecte, știri și materiale didactice, și sunt în general mulțumiți de conținutul și resursele pe care au gasit – unul din trei dintre respondenții studiului au folosit unul sau mai multe resurse de la Scientix în activitatea  de predare. Scientix este în creștere treptată, pe măsură ce mai multe proiecte se alătură comunității și își partajează resursele și materialele prin intermediul portalului, care este, de asemenea, în mod constant actualizat și dezvoltat pentru a afișa starea curentă și cele mai recente rezultate ale proiectelor, precum și a satisface nevoile și dorințele utilizatorilor. Scientix este tot timpul în căutarea de noi inițiative educaționale care să se alăture comunității pentru a demonstra noi idei și bune practici pentru educația științifică din Europa.

 

Vrei sa comentezi?