Cercetătorii britanici de la Universitatea Durham propun o clasă cu dotări spectaculoase scrie The Daily Mail. Atât „pupitrele”, cât și tabla, sunt ecrane multi-touch integrate într-o rețea, ce stimulează învățarea interactivă și cooperativă.

Totul se întâmplă  în cadrul unui proiect-pilot, numit, SynergyNet, cu durata de trei ani, la care participă peste 400 de copii.

Cercetătorii au observat că, spre deosebire de învățarea matematicii „pe hârtie”, utilizare acestor ecrane îi ajută pe copii să învețe unul de la celălalt, îmbunătățindu-și unul altuia performanțele matematice. De asemenea, studiile au arătat că elevii care au utilizat învățarea colaborativă într-un astfel de a sistem (poreclit „Clasa Star Trek”) pentru învățarea matematicii își îmbunătățesc atât „fluența” în domeniul matematicii (capacitatea de a imagina mai multe soluții diferite pentru rezolvarea unei probleme), cât și „flexibilitatea” (care se referă la numărul de abordări observate în cadrul unei soluții). De cealaltă parte, elevii care lucrează tradițional, pe hârtie, își îmbunătățesc doar flexibilitatea.

Profesorul are în continuare un rol-cheie. El trimite diferite sarcini de lucru întregii clase sau diferitelor grupuri de elevi, poate interveni în timp real pentru a ajuta, la nevoie,  pe unul dintre elevi, în timp ce ceilalți își continuă treaba, și folosește tabla electronică pentru discuții în grup.

Vrei sa comentezi?