Universul continuă să fie o enigmă pentru oameni, fie că vorbim despre oamenii de știință sau despre cei de rând. Sunt, totuși, câteva lucruri pe care am reușit să le aflăm și înțelegem. 

1. Dacă ai călatori de la un capăt la altul al Universului cu viteza luminii, și-ar trebui 100.000 doar pentru a traversa Calea Lactee.

2. Lumina Soarelui are nevoie de 8 minute pentru a ajunge pe Pământ. Dacă Soarele s-ar stinge brusc, ne-ar trebui cam tot atâta timp pentru a ne da seama.

3. Culoarea unei stele este un indiciu pentru temperatura ei. Astfel că, stele roșii sunt reci, cele galbene au temperaturi medii, iar cele albastre sunt foarte calde/fierbinți. Stelele verzi nu există : )

4. Luna nu are atmosfera, iar apa este aproape inexistentă. Teoretic, nimic nu ar putea crește într-un astfel de mediu. Totuși, mostre de sol aduse de pe Luna au fost udate și fertilizate, iar plantele au crescut.

5. Planeta Pluto este atât de rece, încât gheața de acolo este mai tare decât oțelul

6. Este imposibil să plângi în spațiu. Din cauza absenței gravitației, lacrimile nu pot curge. Din aceleasi rațiuni, nici flatulența nu este posibilă.

7. Pământul cântărește aproximativ 6,000,000, 000,000,000,000,000,000 Kg.

8. Planetele din sistemul nostru solar se rotesc în jurul Soarelui și al propriului ax. Cu o singură excepție: Venus. Aceasta se rotește în sens invers, de la vest la est.

9. Venus este considerată sora geamană a Pământului, având cam aceeași mărime, densitate și volum. Diferența esențială dintre cele două este temperatura. Pe Venus, temperaturile trec de 400 de grade C, planeta fiind al doilea cel mai fierbinte loc din sistemul nostru solar, după Soare, bineînțeles.

10. Planeta Saturn are o densitate atât de mică, încât, dacă, teoretic, a-i arunca-o în apă, ar pluti

11. Nu există un centru al Universului

12. O zi pe Venus durează mai mult decât un an venusian

13. Gunoi spațial: 8.000 de obiecte gravitează în jurul Pământului

14. Luna se departează de Pământ cu aproximativ 3 centimentri pe an. Ceea ce înseamnă că rotirea Pământului a încetinit cu .002 secunde pe zi în ultimul secol.

15. În fizică, paradoxul gemenilor este un experiment imaginar din teoria relativității restrânse, în care o persoană care călătorește în spațiu cu o navă de mare viteza se întoarce acasă și își găsește fratele geamăn identic rămas pe Pământ mai bătran decât el.

16. Galaxiile călătoresc în spațiu și, uneori, se ciocnesc, moment în care galaxiile mai mici sunt înghițite de cele mari. Galaxia Andromeda se îndreaptă spre galaxia noastră.

17. Muntele Olimp este cel mai mare vulcan cunoscut. Este situat pe Marte și este de trei ori mai înalt decât Muntele Everest.

18. Universul are peste 100 de miliarde de galaxii. Fiecare galaxie are, la rândul ei, alte câteva sute de miliarde de sisteme solare.

19. Planetei Mercur îi trebuie doar 88 de zile pentru a realiza o o rotație completă în jurul Soarelui

20. Jupiter este aspiratorul sistemului solar, atrăgând în atmosfera lui meteori și comete. Dacă nu ar fi Jupiter, foarte multe din aceste obiecte ar fi lovit Pământul.

 sursa: fiicurios.ro

Vrei sa comentezi?