centre-de-consiliere-si-orientare-in-cariera

    Studenții cer Ministerului Educației servicii funcționale de consiliere și orientare în carieră.

    Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a lansat o analiză a acestor centre din 22 de universități din România.

   Situația la nivel național este dezastruoasă. Instituțiile de învățământ superior au în medie, doar 1,3  angajați cu ocupație  în domeniul consilierii psihologice sau orientării în carieră. Și asta în condițiile în care rata abandonului universitar a ajuns la aproximativ 40% pentru promoția 2013.

    În anul universitar 2012-2013 doar 1,8% din studenți au apelat la servicii psihologice oferite de universitate, în contextul în care Organizația Mondială de Sănătate arată faptul că aproximativ 20% din populația României suferă de tulburări psihice.  Pe de altă parte,  doar 10,61% au apelat la servicii de consiliere și orientare în carieră în condițiile în care găsirea și pregătirea pentru un loc de muncă a devenit o provocare din ce în ce mai mare în ultimii ani.      

    Studenții propun soluții eficiente de consiliere și orientare în carieră după ce mecanismul ministerial s-a dovedit un eșec. Printre acestea se numără :

  • dezvoltarea unei metologii naționale privind funcționalitatea centrelor,
  • finanțarea corespunzătoare a acestora din fonduri publice,
  • existența de personal calificat cu ocupație în domeniul consilierii psihologice și consilierii și orientării în carieră în toate centrele,
  • existența unui angajat cu ocupație în domeniu în centre pentru cel mult 1000 de studenți,
  • dezvoltarea de servicii de consiliere psihologică în toate centrele de orientare în carieră din universitățile din țară.

Vrei sa comentezi?