studentii-de-la-medicina

   Studenții de la Medicină au trimis, luni, o scrisoare la Ministerului Sănătății, prin care au declarat că vor ajunge la proteste dacă nu se aduc clarificări privind bibliografia pentru examenul de Rezidențiat 2016, după ce a apărut zvonul că aceasta s-ar fi schimbat pe ultima sută de metri, transmite Mediafax.

   Potrivit Departamentului de Rezidențiat al Facultății de Medicină al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, bibliografia după care învață studenții de la Medicină pentru examenul de Rezidențiat de anul acesta va rămâne aceeași ca anul trecut.

   Scandalul a izbucnit după ce Ministerul Sănătății publicase pe site o nouă bibliografie după care studenții s-au apucat deja să învețe pentru examenul de Rezidențiat din noiembrie 2016.

   Astfel,  peste 1.200 de studenți de la facultățile de Medicină din toată țara au semnat o petiție online prin care cer să se aducă lămuriri cu privire la bibliografia pentru examen. Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România a transmis Ministerului Sănătății o scrisoare deschisă în care cere lămuriri vizavi de bibliografia pentru examenul de Rezidențiat 2016.

   Zvonurile conform cărora bibliografia s-ar fi schimbat au apărut la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, au explicat reprezentanții Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România.

   În acest sens, studenții au lansat în weekend o petiție online, pe care au semnat-o peste 1.200 de studenți până la ora difuzării acestei știri. Studenții spun că vor să susțină rezidențiatul după manualul nou „Compendiu de specialități medico-chirurgicale”.

   „În data de 8 ianuarie, a apărut un comunicat care prezenta Compendiu de specialități medico-chirurgicale ca unic material pentru examenul de rezidențiat. Această carte a fost realizată la nivel național și este așteptată de mulți ani. Discuțiile lansate se referă la revenirea la ECN (Book Des ECN), o carte mult contestată, apărută în 2011, plină de greșeli, tradusă din franceză de către editura Universității din Cluj. Nu suntem de acord cu scoaterea din tematica de rezidențiat a unei cărți de actualitate, cu contribuția națională și înlocuirea ei cu una veche, plină de greșeli, tradusă și multiplicată de un singur centru”, se arată în petiția lansată de studenții de la Medicină.

   Studenții vor ca Rezidențiatul să fie susținut în continuare în șase centre din mai multe considerente.

   „În primul rând, riscul unei fraude crește având în vedere dificultatea distribuirii simultane a subiectelor. Acest aspect are un precedent, motiv pentru care s-a și renunțat la el. În al doilea rând, realizarea subiectelor se va face ceva mai dificil”, mai arată studenții în petiție.

   Reprezentanții departamentului care se ocupă cu organizarea Rezidențiatului la Universitatea de Medicină de la Timișoara au confirmat că studenții trebuie să învețe după manualul vechi.

   Studenții mediciniști au transmis Ministerului și o scrisoare deschisă în care atrag atenția asupra problemei.

   „Prin această scrisoare deschisă, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România solicită Ministerului Sănătății clarificarea situației privind bibliografia pentru examenul de Rezidențiat, sesiunea noiembrie 2016. Conform ultimului comunicat din partea Ministerului, apărut online pe data de 8 ianuarie 2016, bibliografia o reprezintă cele două volume intitulate „Compendiu de specialități medico-chirurgicale”, elaborate de un colectiv multidisciplinar din toate centrele universitare, sub coordonarea Prof. Dr. Victor Stoica și Prof. Dr. Viorel Scripcaru. După multiple insistențe din partea studenților, cartea a apărut pe piață și se poate achiziționa de la Editura Medicală București, precum și din unele centre universitare. Recent, au apărut informații cu privire la o nouă modificare a bibliografiei, în sensul revenirii la volumul utilizat anterior, «Book Des ECN», ediția în limba română”, se arată în scrisoarea deschisă a reprezentanților studenților de la facultățile de medicină.

   Totodată, studenții cer „clarificarea situației recent apărute și menținerea celor două volume intitulate «Compendiu de specialități medicochirurgicale» ca bibliografie pentru examenul de Rezidențiat, sesiunea 2016″, dar și o poziție definitivă privind bibliografia, din partea Ministerului Sănătății.

Vrei sa comentezi?