Studenții rămân fără gratuitatea pe tren, dar vor avea reducere de 50%. Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu, miercuri, la finalul ședinței de guvern.

Șeful Executivului a argumentat că măsura este necesară în contextul în care guvernul încearcă să mențină deficitul bugetar în jurul cifrei de 7%. Tot el a spus că țări dezvoltate, precum Austria sau Franța, nu au gratuitate la transportul cu trenul pentru studenți, ci doar reduceri de 50 sau 60%.

Dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 și de acesta beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii.

În ultimele zile au fost mai multe variante vehiculate, inclusiv acordarea gratuității la călătoriile între localitatea de domiciliu și cea în care studentul este înscris la cursuri.

Între timp, studenții anunță că nu vor renunța la acest drept. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis pe rețele de socializare că „Transportul studenților nu ține de moftul guvernanților!”. Organizațiile studențești membre ANOSR vor discuta în aceste zile cu prefecții măsura propusă în Guvern.

Pe de altă parte, Uniunea Studenților din România (USR), a trimis deja o scrisoare deschisă către premierul Florin Cîțu. Cei de la USR, spun că potrivit unui studiu efectuat în 2014 (Impact of Students’ Financial Strength on their Academic Performance), eliminarea sau reducerea semnificativă a subvențiilor acordate de stat asociațiilor de transport precum CFR Călători nu garantează menținerea cererii pentru serviciile de transport la un nivel constant și transformă frecventarea cursurilor la o facultate aflată într-un oraș distinct celui de domiciliu într-un privilegiu pe care unele familii din România nu și-l pot permite. 

Vrei sa comentezi?